Menu

Zomerkamp 2021, zon, gras en vreugde!

Door Anja van Steenbrugge 23 augustus 2021 Geen categorie

Na 3 geannuleerde kampen door de coronacrisis, was het op 23 juli eindelijk zo ver: het SH-Jong zomerkamp van 5 dagen! Voorafgaande aan het kamp is er veel overleg geweest tussen de kampcoördinatoren en het bestuur. Hierbij zijn er strenge maatregelen bedacht zodat het kamp zo veilig mogelijk georganiseerd kon worden. Voordat het kamp kon beginnen, moest iedereen die aanwezig zou zijn bijvoorbeeld een PCR-test doen.

Vrijdag
De voorpret begon natuurlijk al bij het inpakken van de koffers en iedereen die steeds meer uit keek naar de dag dat kamp begon. Bij de ingang werd de uitslag van deze testen streng gecontroleerd en was er een extra gezondheidscheck. Helaas konden er een aantal deelnemers toch niet aanwezig zijn, door een positieve testuitslag, geen uitslag of een te late uitslag. Na de gezondheidscheck op vrijdag was het zover: ik mocht de kampbubbel in stappen! Uiteraard was het even wennen om met zoveel mensen samen te zijn na een lange tijd thuis gezeten te hebben. Al snel voelde het weer als SH-Jong, de vertrouwde omgeving in het moeiteloos communiceren, en het thuiskomen bij een geweldige groep mensen. De accommodatie bevond zich in een zeer mooie omgeving, met genoeg ruimte voor alle vooraf bedachte activiteiten.
Langzaam aan kwamen er meer deelnemers binnendruppelen, zowel oudgedienden als mensen die voor het eerst bij een activiteit van SH-Jong kwamen. Tijdens het hele kamp werd de ondersteuning in de communicatie geweldig verzorgd door de aanwezige schrijf- en NmG-tolken. De deelnemers die in het begin geen gebruik maakten van de tolken, zag ik langzaam aan steeds meer gebruik maken van de tablets die op tafel stonden. Ik herinner me nog goed hoe fijn ik dat vond bij mijn eerste kamp, dat ik (bijna) geen moeite hoefde te doen om de communicatie goed te laten verlopen! Het kamp begon met avondeten voor de deelnemers die meeaten. Na het avondeten kwamen er meer deelnemers aan, en nadat de kampleiding ons welkom had geheten, begon het SH-Jong Zomerkamp officieel. Deze avond startte met een aantal leuke kennismakingsspellen, waarin elkaar leren kennen en samenwerking centraal stonden. Uiteraard was er ook ruimte voor spelletjes, bijpraten met vrienden, nieuwe deelnemers leren kennen en goede gesprekken. De meeste mensen zijn deze avond redelijk vroeg naar bed gegaan voor een kamp, omdat we nog een aantal lange dagen voor de boeg hadden.

Zaterdag
De zaterdag begon met het ontbijt en daarna een serieuze activiteit, waarbij de verbinding met anderen centraal stond. Ik vond het mooi om te zien en te ervaren hoe iedereen elkaar ondersteunde tijdens deze activiteit! Na deze activiteit was er ruimte voor gesprekken met elkaar, sporten of gewoon eventjes rust nemen.
Er zijn ook spellen in het nabijgelegen bos gedaan, één waarbij we spullen moesten ruilen en één waarbij de deelnemers als 'verdachten' achterna gezeten werden door de kampleiding. Dit laatste spel werd Hunted genoemd en hierbij moesten wij als deelnemers ons verstoppen in het bos, terwijl de kampleiding ons moest zoeken. Het eerste potje waren er veel mensen snel af, waaronder ikzelf. Bij het verzamelpunt hebben wij met een groep deelnemers gebabbeld. Een aantal deelnemers had een goede verstopplek gevonden en daardoor werden zij als laatste gevonden en aangetikt. Eén van de deelnemers is onder een berg takken gaan liggen en heeft nog extra takken over zich heen getrokken en een andere deelnemer is onder één van de hulstbosjes gekropen! Een andere deelnemer had een zeer goede strategie; zij werd achterna gezeten door 2 mensen van de leiding en is tijdens het kat-en-muisspel op de grond gaan zitten, zodat ze niet meer te zien was. Ik heb één potje meegespeeld en ik ben daarna teruggegaan naar de accommodatie, omdat ik het idee van in de schemering door het bos rennen met een zwakke enkel niet fijn vond. Het was erg fijn dat hier rekening mee gehouden werd en de mogelijkheid om te stoppen aangeboden werd! Allemaal zeer creatieve verstopplekken, waardoor de leiding moeite moest doen om alle deelnemers te vinden.

's Avonds was er ruimte voor vrije tijd, er werden spelletjes gespeeld, de sfeer was zeer ontspannen en er was ruimte voor goede gesprekken. Het viel mij op dat de beste gesprekken vaak 's avonds laat of 's nachts plaats vonden. Het was fijn om die verbinding met mensen te maken, in een omgeving waar er door iedereen rekening gehouden werd met de communicatie en elkaars voorkeuren!

Zondag
Zondag was een rustigere dag, waarbij er meer vrije tijd was. 's Ochtends was er een zeer leuke wateractiviteit gepland, waarbij er in twee teams gestreden werd. Capture the flag met een leuke twist! Het ene team speelde met sponzen en het andere team mocht de waterpistolen gebruiken. Het was een chaos alom en iedereen had het naar hun zin! Elk team mocht de vlag een keer verstoppen en het andere team moest deze zoeken. Er waren goede verstopplekken gevonden waardoor sommige teams de vlag van hun tegenstander niet konden vinden. Tijdens dit spel voelde ik mij weer eventjes kind door lekker rond te rennen en met water te spelen. De sponzen die het verdedigende team gooide, kwamen iets harder aan dan verwacht maar dat zorgde voor hilarische momenten! Tijdens dit spel was ik tijdens het aanvallen bezig met een waterpistool om iemand van het andere team af te schieten. Opeens kwam er een spons aan die ik niet gezien had, vol in mijn gezicht. Op dat moment deed het een beetje pijn omdat de spons ook tegen mijn bril aan kwam maar nu ik terugkijk, kan ik daar hard om lachen.

De kampleiding had voor de middagactiviteit een leuke puzzeltocht ontworpen, die uiteindelijk toch een beetje té moeilijk bleek. De jongere deelnemers in mijn groepje gingen als een speer meteen aan de slag tijdens deze tocht. Ik vind puzzelen ontzettend leuk maar deze puzzel was echt moeilijk op te lossen, doordat hij uit veel verschillende componenten bestond. Ik was blij dat de jongere deelnemers zoveel energie hadden en door bleven gaan! De uitkomst van deze puzzeltocht was dat de leiding in de jacuzzi te vinden was. Deze oplossing hebben weinig groepjes ontcijferd. Ik heb de oplossing later gehoord van de leiding omdat meer mensen benieuwd waren wat de uitkomst was.
Omdat dit kamp langer duurde dan de voorgaande kampen, was er deze avond voor tapas gezorgd. Er waren veel verschillende gerechten en in grote hoeveelheden, waardoor er genoeg was voor alle deelnemers en voor ieder wat wils! Ik heb deze avond genoten van het eten en vooral van de heerlijke fruitsalade.

Maandag
Op maandag kwamen de chilldag-deelnemers, de mensen die 1 dag naar kamp konden komen. Deze dag zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, een sportieve, een creatieve en een serieuze activiteit, dus ook hier was er voor iedereen iets te doen. Tijdens het avondeten werd er gebarbecued. Het eten was heerlijk en goed geregeld, met dank aan een aantal vrijwilligers die het vlees (en de vega-opties) wilden grillen! Na het avondeten namen wij afscheid van de chilldag-deelnemers. 's Avonds werd er nog een leuke pubquiz georganiseerd, waarbij ik mijn hersens moest laten kraken. Na de pubquiz was het tijd voor de disco-avond. Iedereen kreeg de tijd om zich om te kleden en daarna gezellig te feesten. De zaal was omgebouwd met lichten, versieringen en een aantal sterke geluidsboxen, allemaal goed geregeld en passend bij het thema van de avond! Tijdens de avond werd er muziek uit de jaren '80 en '90 gedraaid, muziek met een zorgeloos tintje en waar je goed op kunt dansen! Ik heb mij deze avond kostelijk vermaakt en ik zag hoeveel plezier iedereen had. Naarmate de avond vorderde, werd het steeds gezelliger, zoals vaak gebeurt bij een feestavond. In het begin is het allemaal nog een beetje aftasten maar al snel komt iedereen los en begint het feestje echt! Wat voor mij een hilarisch moment was, was dat ik mijn flesje Radler in de wc-ruimte liet vallen na het handen wassen. Ik ben nogal onhandig, dus het was bijzonder dat ik nog niks had laten vallen dit hele kamp! Ik heb de rommel samen met iemand van de kampleiding opgeruimd en we konden er gelukkig allebei om lachen, omdat het een typische actie voor mij is!

Dinsdag
Dan komen we bij de dinsdag aan, alweer de laatste dag. 's Ochtends speelden wij trefbal met een eigenzinnige twist. Ieder team had de ruimte om een bunker te bouwen, en hierin hints en vragen te verzamelen. Tijdens het spel mocht je de andere teams saboteren door hun hints te stelen. Dit was een chaotisch spel, waarin iedereen veel lol heeft gehad. Na het trefballen moesten wij de vragen beantwoorden die de kampleiding bedacht had. Hierin kon iedere deelnemers zijn/haar/hun talenten ontdekken en inzetten. Ik heb mijn talenkennis ingezet tijdens het oplossen van de vragen, andere deelnemers hebben de wiskundige vragen opgelost en nog iemand anders is gaan puzzelen met de Europese Unie en het aantal landen die hierin zitten en een letter D in de naam hebben.
Toen de lunch klaar was, was het tijd voor de eindschoonmaak. Hierin kreeg iedere deelnemer een eigen taak toegewezen en zo zorgden wij er met zijn allen ervoor dat de accommodatie schoon achter bleef. Helaas was het kamp na de schoonmaak alweer afgelopen. Bij het afscheid nemen zijn er tranen gevallen, is er gelachen en vond iedereen het jammer dat het zo snel voorbij was.

Een zeer mooi kamp, waarbij oude vriendschappen opnieuw leven ingeblazen zijn, nieuwe vriendschappen opgebloeid zijn, nieuwe deelnemers kennis hebben gemaakt met de familie van SH-Jong en alle mogelijkheden met ondersteuning in de communicatie. Al met al, een zeer geslaagd kamp!

Naar de inhoud springen