
Webinar toegankelijke communicatie voor mensen met een auditieve beperking

Om een idee te geven van waar het bestuur van SH-Jong zich zoal mee bezig houdt, schrijft zij van tijd tot tijd een blog hierover. Deze keer vertelt onze voorzitter Tom de Beer over een interessante webinar over communicatieve toegankelijkheid, waar hij zelf een bijdrage aan mocht leveren.
Afgelopen donderdag 3 december nam ik deel aan een webinar over communicatieve toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking. De webinar, georganiseerd door het Language and Hearing Center Amsterdam (LHCA) van de VUmc, vond natuurlijk geheel in coronastijl online plaats.
Hoe zag dat er dan uit eigenlijk? Nou, zo dus: met een MacBook op een flinke stapel boeken (zoals oude lesboeken over ICT, bedrijfskunde en financiën, boeken over leiderschap, politiek en Steve Jobs). Op de achtergrond staat bovendien een prachtige kerstboom, die is helaas niet zichtbaar op de foto.
Een interessante en leerzame webinar
Het was een zeer interessante webinar, met veel relevante onderwerpen. Zo ging het over het belang van goede akoestiek in bijvoorbeeld leslokalen voor betere verstaanbaarheid, en over de belemmeringen van het 'abstract' academisch taalgebruik, een zeer gevarieerde woordenschat en de hoge mate van informatie voor auditief beperkte studenten in het Hoger Onderwijs. Een onderwerp dat mij persoonlijk boeide was een onderzoek over de effecten van suboptimale omstandigheden (denk hierbij aan ruis) en een beperkt gehoor op het vermogen van de mens om zinnen te verstaan, verwerken en begrijpen; men legde hierbij uit hoe zinnen met een complexere grammatica lastiger te verstaan en begrijpen zijn.Inzicht bieden in het slechthorend zijn
Naast al deze interessante informatie beantwoordde ik, samen met de Dove Tobias de Ronde (die zelf deelnam aan de documentaire ‘Doof Kind’, waarin hij vertelt over zijn leven op Gallaudet University, de enige dovenuniversiteit ter wereld) vragen van professoren en gasten.De vragen die men stelde varieerden enorm. Zo werd ons gevraagd wat wij verstaan onder communicatieve toegankelijkheid? Maar ook wat auditief beperkten kunnen doen om aan anderen kenbaar te maken dat we extra ondersteuning nodig hebben, en wat voor ondersteuning dat dan is. En tot slot: hoe maakt de coronapandemie het moeilijker voor doven en slechthorenden om te communiceren, en hoe gaat wij daar mee om?
De conclusie die we aan het einde konden trekken is dat het vooral belangrijk is het gesprek aan te gaan met elkaar. Stem met je gesprekspartner af hoe je elkaar zo effectief mogelijk kunt helpen, zeker – maar zeker niet alléén – als de een doof of slechthorend is. Door bovendien open te staan voor elkaar, en bijvoorbeeld een kijkje in de keuken te nemen van de ander kom je al heel ver!
Het was heel leuk en eervol om als ervaringsdeskundige een bijdrage te mogen leveren over een onderwerp dat steeds meer aandacht lijkt te krijgen, mede dankzij gebarentolk Irma Sluis en het recentelijk aannemen van de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal in beide kamers van het parlement.