Menu

Voor welke doelgroep zijn de bijeenkomsten van SH-Jong?

Door Anja van Steenbrugge 28 maart 2019 Algemeen

Regelmatig krijgen we vragen van jongeren of zij ook welkom zijn bij SH-Jong. Omdat ze zich afvragen of ze wel welkom zijn als ze niet kunnen gebaren of omdat ze zich afvragen voor welke leeftijd SH-Jong bedoeld is. En is het nou voor jongeren die doof zijn, of voor jongeren die slechthorend zijn? In deze blog geven we antwoord op de vraag: voor welke doelgroep zijn de bijeenkomsten van SH-Jong?

Doof of slechthorend?
Om maar direct duidelijkheid te geven: SH-Jong is er voor jongeren met gehoorverlies. Of jij jezelf nou doof of slechthorend noemt, dat is voor ons niet belangrijk. Wel is het goed om te weten: bij ons is het gesproken Nederlands de voertaal, bij bijeenkomsten altijd ondersteund met een schrijftolk en een tolk Nederlands met Gebaren (NmG). Als je het fijn vindt als er ook een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) bij is, dan regelen we dat voor je.

Met elkaar communiceer je in gesproken taal, eventueel ondersteund met NmG als jij en je gesprekspartner dat prettig vinden. Maar dat hoeft niet. Een belangrijke regel bij SH-Jong is dat je je best doet om met elkaar te communiceren, ook als dat lastiger gaat. Want dat is juist het groepsgevoel van SH-Jong: de tijd voor elkaar nemen en aandacht voor elkaar hebben.

Gebarentaal of niet?
SH-Jong is opgericht om een plek te bieden voor slechthorende jongeren met het gesproken Nederlands als moedertaal. Een plek waar zij tot rust kunnen komen en zichzelf kunnen zijn. Waar je gebaren kunt leren en gebruiken als je dat wil, maar waar dat niet hoeft. Je mag bij ons communiceren zoals jij dat wil.

Als je wil praten met andere jongeren, eventueel met gebaren als ondersteuning, dan ben je bij ons van harte welkom. Of spreken voor jou nou soepel gaat of meer moeite kost, dat maakt voor ons niet uit. Iedereen helpt elkaar waar dat nodig is.

Voor welke leeftijd is SH-Jong eigenlijk?
SH-Jong is er voor jongeren van 12 t/m 30 jaar. Als je tot die doelgroep behoort kun je lid van ons worden, en dat is de doelgroep waar we onze activiteiten op richten.

Ben jij iets jonger dan 12 jaar, maar lijkt SH-Jong je wel erg leuk? We zijn niet zo streng, je mag heus wel een keer komen kijken. En elk jaar organiseren we samen met FOSS een dag waarop je ook welkom bent als je jonger dan 12 jaar bent!

Ben je ouder dan dertig jaar?
Je kunt langskomen op een van onze borrels (die vindt je op onze pagina evenementen), die zijn voor iedereen toegankelijk. En je mag natuurlijk ook donateur worden.

Twijfel je nog of SH-Jong wat voor jou is?
Als je dit artikel gelezen hebt en je bent er nog niet uit, bijvoorbeeld omdat je andere vragen hebt, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen, bijvoorbeeld via info@shjong.nl of ons een berichtje te sturen op Facebook.

Naar de inhoud springen