
Toegankelijkheid concert Coldplay

Toegankelijkheid concert Coldplay
Coldplay is één van de allereerste bands in de geschiedenis die volledig omkeek naar de inclusie van doven en slechthorenden. Het hele concert was daarom ook toegankelijk.
De wereldtour “Music of the Spheres” van Coldplay is zeer populair en wordt door velen omschreven als één van de beste muzikale shows ter wereld. Ze produceren al 26 jaar goede muziek en daarom is het ook niet gek dat een concert van Coldplay op velen hun bucketlist staat.
Ook staat Coldplay bekend om hun lichtshows en de “once in a lifetime” ervaring die je daar opdoet. De band was tijdens de wereldtour ook in Amsterdam te bewonderen. Voor alle vier de dagen waren de kaartjes al heel snel uitverkocht en ze werden natuurlijk doorverkocht voor torenhoge prijzen.
Gelukkig is het “Muziektolk hoort erbij” gelukt om wat kaartjes vrij te maken voor alle shows, zodat ook doven en slechthorenden van de show konden genieten. Dit werd in samenwerking met Mojo (Evenementenorganisatie), Coldplay en de muziektolken gedaan. Hier was veel interesse voor en alle dagen zijn een groot succes geworden.
“Muziek en een slecht gehoor gaan niet samen”, hoor je vaak. Je ervaart de muziek anders doordat je niet hoort waar het over gaat, je de tekst niet kan volgen, of de melodie klinkt anders. Echter roept muziek vaak een gevoel of emotie op en is het daarom dus zonde als je dat niet mee kan maken vanwege je gehoor.
Coldplay heeft er van alles aan gedaan om hun shows ook voor doven en slechthorenden compleet te maken, hieronder kan je lezen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.
Coldplay deed er alles aan om deze geweldige avonden ook voor doven en slechthorenden compleet te maken, lees hieronder hoe ze dat voor elkaar kregen. Echter deden ze dit ook al eerder in andere landen en wisten we al een beetje wat er te verwachten stond. Alhoewel het mij in ieder gaval erg verbaast heeft gemaakt dat het op zo een mooie manier is geregeld.
Muziektolken
Samen met Mojo en Muziektolk hoort erbij heeft Coldplay ervoor gezorgd dat er toegankelijkheid ontstond voor doven en slechthorenden. Hiervoor was een apart vak neergezet zodat de bezoekers niet door elkaar heen liepen. Ook was de tolk goed zichtbaar in het donker. Ze werden goed belicht door een speciale ringlight en zo was er ook nog een beetje contact met de zangers op de achtergrond. Coldplay heeft dit zelfs op hun instagram stories gedeeld! Stukje film van muziektolk
Geluidsvesten
We kregen van de crew van Coldplay zelf geregelde muziekvesten. Deze stonden in verbinding met de livemuziek én stem van de band. Dit houdt in dat dat geluidstrillingen die op het moment zelf gemaakt worden, worden omgezet naar de trillingen van het vest. Daar zat een trilplaat en deze begon dus mee te trillen. In het begin was het erg schrikken, maar later bleek het echt van waarde te zijn! Verschillende noten of achtergrondmuziek die ik normaal niet meekrijg, heb ik zo op deze manier toch mee kunnen krijgen. Ik genoot hierdoor extra van de beleving, alles viel samen. Het geluid, de show, de crew en de tolken die erg hun best hebben gedaan!
De leadzanger had zelfs nog een verassing voor ons in petto. Hij deed namelijk een heel nummer in gebarentaal! Er is een extra speciaal nummer, “Something like us”, waar velen al naar uit keken. Niet alleen is het een heel mooi nummer, ook heeft het een goed geschreven songtekst. En de leadzanger doet dit nummer traditioneel elke show in gebarentaal. Wellicht had hij een masker op, maar dat maakt het niet minder bijzonder.
Samenvattend was het een unieke ervaring die zowel ik, als alle andere lotgenoten die aanwezig waren in ieder geval nooit meer zullen vergeten.
Geschreven door Jelle Raatjes