Menu

Werk zoeken

Je bent er helemaal klaar voor! Je hebt een leuke vacature gezien en je ziet jezelf eigenlijk wel passen bij die baan. Hoe zorg je er voor dat jij ook degene bent die straks die droomjob te pakken heeft?

Curriculum Vitae (CV)
Een sollicitatie begint altijd met een brief en een CV. Een CV is een overzicht van wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Wanneer een werkgever jouw CV ziet, moet hij in één keer kunnen zien wat voor opleiding je hebt gedaan, wat voor werkervaring je hebt, wat voor belangrijke diploma’s of papieren je bezit (bijvoorbeeld rijbewijs), en wat voor vaardigheden je hebt (bijvoorbeeld computerkennis). Hoe beter je CV aansluit op de specifieke vacature waar je op reageert, des te hoger je kans van slagen. Probeer voor je CV een maximale lengte van 2 A4tjes aan te houden.

De brief
In je sollicitatiebrief schrijf je meer over jezelf. Je vertelt waarom je de vacature zo leuk vindt en waarom je de baan graag zou willen hebben. Ook kun je vertellen waarom juist jij de geschikte persoon bent voor de baan. Het is belangrijk dat je tijd en aandacht besteedt aan je brief en je CV. Als je CV en je brief niet goed zijn, zul je niet snel ergens op een gesprek uitgenodigd worden. Het is daarom goed om de sollicitatiebrief aan iemand te laten lezen om te kijken of jouw boodschap goed overkomt! Je hoeft in je brief of je CV niet te vertellen dat je slechthorend bent.

Tips

  • Internet is onmisbaar
    Tegenwoordig kun je veel banen vinden via het internet. Er zijn speciale websites waar bedrijven hun vacatures kunnen laten plaatsen en waar je als werkzoekende je CV kunt achterlaten. Vaak plaatsen organisaties hun vacatures ook op hun eigen website. Het is dus slim om organisaties die jou aanspreken op te zoeken op internet en te kijken of ze geschikte vacatures hebben.
  • Zoeken via je netwerk
    Het vinden van werk via een netwerk is vaak heel succesvol. Een netwerk bestaat uit mensen uit je omgeving: familie, vrienden, huisgenoten, studiegenoten, et cetera. Hoe meer mensen je laat weten dat je werk zoekt, hoe groter de kans dat iemand iets weet of weer iemand anders kent die misschien iets weet. Vaak vinden mensen uit je omgeving het leuk om met je mee te denken en zullen ze graag degenen zijn die jou uiteindelijk aan een baan helpt.
  • Zoeken via social media
    Bij het zoeken via je eigen netwerk, heb je tegenwoordig een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn ontzettend geschikt voor het vinden van werk. Ben je nog niet actief bezig met deze social media, dan is het zeker de moeite waard om je aan te melden en te kijken hoe je mensen kunt laten weten dat je werk zoekt. Let wel goed op wat je allemaal op de social media plaatst: een foto waarop jij in je zwembroek staat te dansen, is voor vrienden misschien leuk, maar een mogelijke werkgever of andere contacten zullen daar minder van onder de indruk zijn. Sommige foto’s of berichten kunnen zelfs in jouw nadeel werken als je op zoek bent naar een baan.
    Tegenwoordig hebben veel mensen een account op de netwerksite LinkedIn. Vaak kun je zonder dat je direct aan een persoon gelinkt bent, wel zijn profiel en foto bekijken. Op die manier kun je vast een gezicht aan een naam koppelen, wat het bij het gesprek makkelijker maakt om iemand te herkennen, ook als je de naam niet goed verstaan hebt.
  • Het kan dat tijdens het gesprek specifieke situaties worden geschetst waarin je slechthorendheid een probleem zou kunnen vormen. Probeer zelf van te voren al na te denken tegen welke problemen je aan zou kunnen lopen door je slechthorendheid. Of wat voor anderen een probleem zou kunnen zijn. En zorg er ook voor dat je meteen aan kunt geven hoe dergelijke problemen te voorkomen zijn, bijvoorbeeld met werkplekaanpassingen.

Open sollicitatie
Soms heeft de organisatie waar jij heel graag zou willen werken geen vacatures. Dan kun je toch solliciteren met een open sollicitatie. Het is bij een open sollicitatie heel belangrijk dat je heel duidelijk maakt wat je kunt en wat je wilt bij de organisatie. Met een goed onderbouwde motivatie, kun je een hele positieve eerste indruk achter laten. Hoewel de organisatie misschien niet meteen een geschikte baan heeft, lig je met je sollicitatie wellicht bovenop de stapel als die er wel komt.

Sollicitatiegesprek
Als je een goede brief hebt geschreven, kun je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Hoewel je nooit precies weet wat ze je zullen gaan vragen, kun je je wel degelijk voorbereiden op het gesprek. Je kunt een aantal standaard vragen oefenen, zoals waarom je geschikt bent voor de baan, waarom je er graag wilt werken, wat je sterke en zwakke punten zijn. Ook helpt het als je je van te voren goed verdiept in de organisatie en de functie waar je op solliciteert.
Tijdens het gesprek of voorafgaand aan het gesprek kun je aangeven dat je slechthorend bent zodat mensen je goed kunnen aankijken en het gesprek wat soepeler verloopt.

Een stage of werkervaringsplek
Het hebben van werkervaring kan een belangrijk pluspunt zijn als je gaat solliciteren. Voor het opdoen van werkervaring, hoef je niet per se een betaalde baan te hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook starten met een stage of een (onbetaalde) werkervaringsplek. Op zo’n manier kun je veel leren, en het laat zien dat je je graag actief inzet voor het opdoen van werkervaring.

Naar de inhoud springen