Menu

Je schooltijd

Hoe gemotiveerd, slim en sociaal je ook bent, je zult als slechthorende op school soms tegen dingen aanlopen waar je horende klasgenoten geen last van hebben. Maar geen nood, vele slechthorende jongeren gingen je al voor. Met de juiste instelling en hulpmiddelen vat je die obstakels bij de horens en kun je straks met des te meer voldoening terugkijken op je schooltijd!

Leraren

Leraren leren tijdens hun opleiding niet hoe ze jou als slechthorende leerling het beste kunnen ondersteunen. Dat zal jij ze dus moeten leren. Bij de ene leraar zal dit makkelijker gaan dan bij de andere. Het kan handig zijn om een aparte afspraak te maken met een leraar om uit te leggen waar jij tegenaan loopt en hoe hij of zij daarbij kan helpen. De meeste leraren zullen dit op prijs stellen, omdat ze graag al hun leerlingen goed willen onderwijzen. Het gebruik van een microfoon voor jouw solo-apparatuur is vaak een kleine moeite, als ze maar weten hoe het werkt en wat van ze verwacht wordt. Als je het lastig vindt om dit zelf met je leraar af te stemmen, kun je natuurlijk ook je ouders of ambulant begeleider vragen om bij dit gesprek aanwezig te zijn.

Klasgenoten

Dat je klasgenoten elkaar wel goed verstaan en niet goed weten hoe ze zich voor jou beter verstaanbaar kunnen maken, kan vervelend zijn en je het gevoel geven dat je buitengesloten bent. Je kunt dit vaak voorkomen door duidelijk uit te leggen hoe ze jou kunnen helpen. Dat ze je moeten aankijken als ze iets zeggen, dat ze duidelijk moeten praten en het liefst niet allemaal door elkaar!

Er zullen misschien klasgenoten zijn die zich makkelijk aan jouw slechthorendheid aanpassen, maar het zal vooral uit jezelf moeten komen. Ga bijvoorbeeld tijdens de lunch bij een groepje zitten en niet alleen. Probeer mee te doen met het gesprek en toon actief belangstelling in de ander. Hierbij is het wel belangrijk dat je je niet anders voordoet dan je bent: als je iets niet verstaat, kun je het beter gewoon zeggen. Als je doet alsof je iets verstaat, zul je snel door de mand vallen en kunnen klasgenoten ook niet leren rekening met je te houden.

Soms is het prettig om samen huiswerk te maken. Je hebt dan een gezellig één-op-één moment met elkaar en je kunt nog wat van elkaar leren. Je kunt ook met een vriend of vriendin afspreken om samen na de les of aan het eind van de dag even te kijken of je niets gemist hebt.

Pauzes

Het is dus belangrijk dat je zelf contact zoekt met je klasgenoten. Een goed moment daarvoor is tijdens de pauze. Voor veel slechthorenden is een rumoerige omgeving als de aula erg vermoeiend, zeker als je je ook nog de hele dag moet concentreren tijdens de lessen. Het is goed om gezellig met klasgenoten op te trekken tijdens de pauze, maar als je merkt dat het te vermoeiend is, kan een rustige plek – zoals een leeg lokaal – op bepaalde momenten beter zijn om je even te ontspannen. Jij kunt zelf bepalen wat voor jou de beste balans hierin is.

Tips

  • Als je na de les de solo-apparatuur gaat ophalen bij de docent, gebruik dat moment dan om snel nog even wat te checken of om extra uitleg te vragen als je daar behoefte aan hebt.
  • Vraag je leraar om het huiswerk niet alleen te vertellen, maar ook even op het bord te schrijven.
  • Vraag je leraren of hij, voor hij antwoord geeft op een vraag van een medeleerling, de vraag eerst even herhaalt.
  • Geef aan dat het voor jou makkelijker is als informatie digitaal zichtbaar is. Vraag of je het eventueel al voor de les mag bekijken, zodat je je kunt voorbereiden.

In de klas

Door een goede plek in de klas te kiezen, kun je de luistersituatie als het ware optimaliseren. Als je vooraan in de klas zit, zit je dichter bij de geluidsbron (de leraar) en heb je minder last van andere geluiden. En als je zorgt dat je bij het raam zit, dan heb je geen last van het licht waar je tegenin moet kijken. Je kunt daardoor beter spraakafzien bij de leraar en heb je een beter overzicht over de hele klas.

Gepest worden op school

Pesten is ‘iemand bewust kwetsen, bedreigen of angst aanjagen. Zoek naar een manier om duidelijk te maken dat je gepest wordt. Houd het niet geheim, hoe lastig dat ook is. Praten lucht op. Vertel het je ouders 
of aan een volwassene die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt. Schrijf het desnoods op een briefje, stuur een e-mail, maar vertel het aan iemand! Besef dat niemand nooit het recht heeft om iemand anders te pesten. Er kan nooit een aanleiding zijn waarom mensen gemeen tegen elkaar mogen zijn.

Meer info? Bekijk ErbijHoren.nl

Wil je meer weten over hoe je omgaat met slechthorendheid op school? Bekijk onze website ErbijHoren.nl. Op deze site hebben wij alle tips & tricks verzameld voor jongeren van 8 t/m 14 jaar die naar school gaan en slechthorend zijn. Superhandig!

Naar de inhoud springen