
Als je werk leuk is, het goed gaat en je het samenwerken met anderen als prettig ervaart, zul je je als persoon ook goed voelen. Dan kan een baan enorm veel voldoening geven. Het betekent immers dat je iets doet, iets betekent, iets toevoegt en dat je financieel voor jezelf kunt zorgen. Maar als werken niet leuk is en de omgang met collega’s moeizaam verloopt, kan dat juist een enorme last zijn met ziekte of een burn-out als gevolg.
Voor veel slechthorende jongeren kost het veel energie om goed te luisteren en veel te vergaderen. Het is daarom aan jezelf om goed je grenzen te kennen en op de rem te gaan staan vòòr je daarover heen gaat. Probeer ook goed aan collega’s te communiceren wat je status is op een project en wanneer je hulp nodig hebt. Wees ook niet bang om soms aan te geven wanneer je geen taken erbij kunt nemen.
Tips
- Probeer overlegmomenten gedoseerd in te plannen.
- Zorg dat je tijdens een overleg op een goede plek zit, ook als dat betekent dat je iemand anders moet vragen zijn plek aan jou af te staan.
- Controleer of je afspraken en dergelijke goed hebt genoteerd.
- Geef wat je vraagt: geduld en begrip.
- Zorg voor goede verlichting.
- De beste plek is tegenover de voorzitter.
- Vraag om een overzicht van agendapunten voor het overleg.
- Wijs aanwezigen op het feit dat ze beter niet tegelijk kunnen praten.
- Maak gebruik van hulpmiddelen (solo-apparatuur/schrijftolk etc).
Jobcoach
Als je het idee hebt dat je ondanks al je inspanningen niet goed kunt functioneren of geen goede werkrelatie met collega’s kunt opbouwen, kun je in overleg met je leidinggevende kijken of je hiervoor externe begeleiding kunt krijgen van bijvoorbeeld een jobcoach. Deze kan je helpen om knelpunten in kaart te brengen en samen met jou en je collega’s te zoeken naar oplossingen.