Menu

Communiceren met anderen

Als je andere mensen niet goed kunt verstaan maakt dat het best moeilijk om een gesprek goed te onderhouden. Dat kan als bijwerking hebben dat je onzeker wordt of contacten liever uit de weg gaat. Op deze pagina hebben we een aantal tips voor je verzameld over het communiceren met andere mensen.

Solo-apparatuur: Om docenten goed te verstaan of groepsgesprekken te volgen
Onder solo-apparatuur vallen allerlei systemen die speciaal worden gebruikt om spraak beter te kunnen verstaan. De persoon die (veel) praat, hangt een microfoon met een zendertje om de nek. Jij kunt dan naar de spreker luisteren via een koptelefoon of via ontvangers die in of aan je hoortoestel zitten. Solo-apparatuur werkt met FM-signalen, omdat het bereik hiervan heel groot is. De apparatuur is dus geschikt voor in klaslokalen, collegezalen of vergaderruimtes. Het is ook mogelijk om met meerdere leerlingen aangesloten te zijn op dezelfde zender van de juf, meester of docent.

REFE20130929-265-Edit

Hulpmiddelen om te telefoneren
Waarschijnlijk vind je telefoneren best lastig. Dit komt doordat het geluid via de telefoon niet heel hard is en je het spraakafzien daarbij mist. Er zijn verschillende mogelijkheden om het geluid van de telefoon, zowel het belsignaal als de stem van de spreker, te versterken en dus makkelijker te kunnen bellen.

Bellen via T-stand
Als de telefoon een ringleidingstand heeft, kan hij het geluids-signaal naar je hoortoestel sturen. Je hoortoestel moet dan natuurlijk ook op de T-stand staan, anders lukt het niet.

Speciale toestellen
Er zijn verschillende vaste en mobiele telefoons speciaal voor slechthorenden. Deze toestellen zijn vaak uitgerust met een ingebouwde versterker of kunnen bellen via de T-stand. Ook hebben zulke toestellen vaak een hardere bel-toon en kunnen ze aangesloten worden op flitslampen.

Bellen via bluetooth
Als de telefoon en het hoortoestel allebei bluetooth hebben, kan je een telefoongesprek meteen op het hoortoestel ontvangen.

Telefoonversterker
Een losse telefoonversterker kun je gebruiken om het ontvangstgeluid van gewone telefoons te versterken. Dit kan bijvoorbeeld via een ringleidingskastje of een koptelefoon.

Tips

Als je een hoortoestel hebt met een T-stand, kun je met zogenaamde earhooks het geluid van bijvoorbeeld een mp3-speler rechtstreeks op je hoortoestel ontvangen. Het voordeel is dat je hiervoor geen extra batterijen of accu nodig hebt. Je hangt de earhooks gewoon aan je oor, naast je hoortoestel.

Bluetooth
Apparaten die bluetooth hebben, kunnen hiermee verbinding met elkaar maken. Veel moderne hoortoestellen in de hogere prijsklassen hebben al bluetooth en kunnen daarmee draadloos verbinding maken met bijvoorbeeld een mobiele of vaste telefoon, tv, mp3-speler of muziekinstallatie die ook bluetooth heeft.

Als de apparaten één keer contact met elkaar hebben gemaakt, staan ze in elkaars geheugen. Iedere volgende keer dat ze bij elkaar in de buurt zijn, maken ze automatisch contact met elkaar. Een inkomend telefoongesprek wordt dan bijvoorbeeld meteen doorgestuurd naar je hoortoestel. En als je klaar bent met het gesprek, gaat het hoortoestel weer verder met het luisterprogramma waar het eerder mee bezig was.

Een nadeel is wel dat Bluetooth meer stroom verbruikt dan de hoortoestelbatterij aan kan. Bluetooth inbouwen in het hoortoestel zelf is dus (nog) niet mogelijk. Fabrikanten gebruiken daarvoor ‘streamers’. Dit is een ‘tussenstation’ dat de communicatie tussen uw hoortoestellen en de randapparatuur (tv, telefoon) verzorgt.

Ga naar de inhoud