Menu

Budi Loonen

“Don’t think, just do it”

Vanaf mijn tienerjaren droom ik ervan de wereld rond te reizen. Lang bleef het bij dromen. Ik was onzeker, helemaal omdat ik slechthorend ben. Wat zal ik tegenkomen? Kan ik de andere talen wel verstaan? Accepteren ze mij wel zoals ik ben? Houdt mijn gehoorapparaat het wel zo lang uit? Hoeveel batterijtjes moet ik meenemen? Ik zag veel beren op de weg, wat me weerhield om te gaan reizen.

Gelukkig won uiteindelijk toch mijn passie voor het reizen en trok ik de stoute schoenen aan. Ik zette bewust mijn onzekere gevoelens van me af en legde de focus op die eerste trip. Gewoon doen! besloot ik. Vanaf het moment dat ik vertrek, laat ik alles op mij afkomen en handel ik in de momenten zelf. Inmiddels trek ik al zo’n 6 jaar met mijn backpack de hele wereld over en maak ik kennis met mooie plaatsen, bijzondere mensen en andere culturen.

Wat ik vooral heb geleerd is dat slechthorendheid geen issue is. Ik raakte erin getraind om creatieve manieren te zoeken om met anderen te communiceren. Naast de barrière van mijn gehoorverlies, was er immers die van de andere talen.

Buitenlanders die met een accent Engels spreken zijn voor mij lastig te volgen. Denk aan een Nepalees, Chinees of Duits accent. Wat ik dan doe: ik vraag om herhaling. Als het dan nog steeds niet lukt, pak ik pen en papier of mijn mobiel erbij om dingen op te laten schrijven. Vertalings-software installeren op je mobieltje werkt ook super. Of de Google Translatie app. En als alles niet meer lukt, hebben we nog onze handen en voeten.

Het reizen heeft mij veel gebracht. Ik heb een open houding ontwikkeld en heb geleerd in mogelijkheden te denken. Je leert je aan allerlei situaties aanpassen. Ik vind het super belangrijk om me te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Het was mooi om kwaliteiten te ontdekken, waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze in huis zou hebben. Hoe langer ik op reis ben, hoe meer mijn slechthorendheid naar de achtergrond verdwijnt.

Ik ben trots op mezelf, dat ik nu zelfs lesgeef in Chongqing op de Modern International Arts & Design Academy (MIADA) aan Chinese studenten. In het Engels draag ik mijn kennis over kunst, design en advertising.

Dus: Reizen heeft alleen maar voordelen: eigen ontwikkeling, letterlijk je grens verleggen, bijzondere ervaringen opdoen. De grootste stap die we moeten maken zit in ons hoofd. Zet die knop om en omarm de onzekerheid! Het prikkelt je en maakt je scherper… gewoon gaan!

Ga naar de inhoud