Menu

Tips & Tricks

Documentaire slechthorende jongeren

In ‘Slechthorend. Nou en?!’ (2016), een documentaire over én voor slechthorende jongeren, onderzoekt de onlangs afgestudeerde journalist en SH-Jong-voorzitter Stan van Kesteren hoe slechthorende jongeren hun dromen kunnen waarmaken.

Door jongeren in verschillende leeftijds- en acceptatiefases op te zoeken, komt Stan erachter wat er nodig is voor een succesvol en gelukkig leven als slechthorende. Hij gaat langs bij middelbare scholiere Marie-Laure (16), student David (21) en ondernemer Bianca (35).

De documentaire werd geproduceerd door Caroline van Dijk van Direct Yourself.

Voorlichting slechthorendheid

Voorlichting over slechthorendheid is belangrijk. Daarom heeft SH-Jong diverse voorlichtingsmaterialen gemaakt voor slechthorende jongeren (en hun omgeving). Deze materialen zijn te bestellen op deze website. Hieronder vind je een overzicht van het voorlichtingsmateriaal.

Kaartspel

Laat je slechthorendheid je niet beperken!

Als slechthorende goed kunnen meedoen met anderen kan soms best lastig zijn. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je niet buiten de boot valt bij je klasgenoten? Hoe reageer je als je iemand die onduidelijk praat niet kunt verstaan? Kun je uit de context opmaken waar het over gaat? En herken jij het als iemand moe is, of chagrijnig?

Met het kaartspel ‘Geroezemoes’ leren kinderen en jongeren hoe zij op de juiste manier met anderen kunnen communiceren. Het spel is ook geschikt voor slechthorende volwassenen.

Bestel het spel via de website van Uitgeverij Pica!

Boekje ‘Slechthorend. Nou en?!’

Alle informatie en tips over jong en slechthorend zijn kun je ook vinden in ons boekje ‘Slechthorend. Nou en?!’, een aantrekkelijk én informatief boekje met voorlichting voor slechthorende jongeren. Slechthorende jongeren hebben dit boekje zelf gemaakt om te laten zien dat slechthorendheid geen belemmering hoeft te zijn. Bestel het boekje in de webshop van Stichting Hoormij.

Flyer SH-Jong

Wil jij andere slechthorende jongeren ook enthousiast maken om naar SH-Jong te komen? Download onze online SH-Jong flyer en deel deze met je vrienden!

Erbijhoren.nl

Op de website Erbijhoren staan heel veel tips voor slechthorende jongeren op de basisschool en de middelbare school. De tips zijn bedacht door leeftijdsgenoten. Op de website staan ook veel mooie strips. Deze zijn gemaakt door Geeske. Zij is zelf ook slechthorend. Als je soms onzeker bent over je slechthorendheid op school, thuis of in je vrije tijd vind je hier tips die jou kunnen helpen!

Naar erbijhoren.nl

HoorWERKwijzer.nl

HoorWERKwijzer richt zich op mensen die last hebben van geluid op hun werkplek of die minder goed kunnen horen, maar wel graag willen werken.

Je vindt op HoorWERKwijzer onafhankelijke informatie over het thema slechthorendheid op de werkvloer. Waar nodig wijst deze keuzewijzer je de weg naar andere sites of instanties. Het doel is om slechthorende werknemers zo lang mogelijk op een prettige manier hun werk te kunnen laten doen.

Naar hoorWERKwijzer.nl

Hoorwijzer.nl

Met Hoorwijzer wil Stichting Hoormij onafhankelijke keuze-informatie geven en daaraan ervaringsgegevens toevoegen. Zo kunnen bezoekers van de site bewust kiezen welke hoortest(s) zij willen, naar welke specialist zij gaan, welke hoorhulpmiddelen zij aanschaffen en welke verzekeringen zij afsluiten. En de informatie die wij van bezoekers krijgen, helpt ons weer bij ons werk als spreekbuis en belangenbehartiger van slechthorenden.

Naar hoorwijzer.nl

Onderwijs

De overheid wil dat jongeren zo veel mogelijk gebruik gaan maken van passend onderwijs. Hiermee bedoelen ze dat je als je een beperking hebt, niet naar een school voor speciaal onderwijs gaat, maar naar een reguliere school waar je extra ondersteuning kunt krijgen. De meeste slechthorende jongeren kiezen hier ook zelf voor en ervaren dat hun slechthorendheid ze weliswaar voor extra uitdagingen plaatst, maar ze verder niet in de weg staat.

Er zijn ook speciale scholen voor – met name – zwaar slechthorende en dove leerlingen. Door het passend onderwijs is het niet meer vanzelfsprekend dat je daar als slechthorende terecht kunt. Het gebeurt ook wel dat leerlingen halverwege overstappen van de ene vorm van onderwijs naar de andere. Over het algemeen is het makkelijker om van regulier over te stappen naar speciaal onderijs omdat daar het leertempo wat lager ligt. Dit kan echter ook een reden zijn om juist van een speciale school naar een reguliere school over te stappen. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt op een school.

Regulier onderwijs

Op een ‘gewone’ school zit je in een klas tussen leerlingen die vrijwel altijd allemaal goed kunnen horen. Dat kan een nadeel zijn, omdat deze jongeren minder goed begrijpen wat jij meemaakt en welke dingen voor jou lastig zijn. Maar een ‘gewone’ school is vaak wel bij jou in de buurt. En dat kan dan weer een voordeel zijn omdat je naar dezelfde school kunt als je broer, zus, vrienden en vriendinnen uit de buurt. Je kunt vaker na school afspreken en hoeft niet elke dag met een taxibusje naar school.

Er zijn heel veel slechthorende jongeren die om deze redenen kiezen voor een reguliere school. Vaak gebruiken ze dan in de klas bepaalde hulpmiddelen. Bijvoorbeeld solo-apparatuur.

De leraar hangt een microfoontje om zijn nek waar hij in praat en jij hoort via je hoortoestellen wat hij zegt. Ook kun je dan gebruikmaken van extra (ambulante) begeleiding. Vaak kun je al veel problemen voorkomen door je klasgenoten uit te leggen hoe ze het voor jou makkelijker kunnen maken. Toch moet je er rekening mee houden dat je niet altijd alles goed zal kunnen volgen.
Probeer goed in te schatten hoe dat zou kunnen zijn, of je daar tegen kunt en of je je sterk genoeg voelt om voor jezelf op te komen en om hulp te vragen als dat nodig is.

Speciaal onderwijs

Het voordeel van een school speciaal voor slechthorenden is dat deze school in veel opzichten rekening houdt met jouw slechthorendheid. De klassen zijn kleiner waardoor er meer mogelijkheden zijn voor individuele aandacht en begeleiding. Alle leerlingen hebben een gehoor- of communicatiebeperking. Je hoeft dus niet uit te leggen wat het betekent om slechthorend te zijn en de communicatie met klasgenoten kan makkelijker verlopen omdat er goed rekening met je gehouden wordt.
Het kan echter ook juist moeilijk zijn om je plek te vinden omdat de klassen vaak bestaan uit een mix van slechthorende leerlingen en leerlingen met TOS (taalontwikkelingstoornis). En dat zijn toch wel verschillende beperkingen.

On the road

Er zijn in Nederland weinig speciale scholen. De kans dat er één dicht bij jou in de buurt is, is erg klein. En de kans dat je lang moet reizen met een taxibusje of met het openbaar vervoer is groot. Je hebt dus minder vrije tijd en het is bijvoorbeeld lastiger om na school nog even gezellig afspreken met klasgenoten omdat veel leerlingen uit verschillende delen van het land komen die met de taxi of het openbaar vervoer naar huis moeten.

Verzekeringen

Vanaf je 18e levensjaar is het verplicht te beschikken over een zorgverzekering. Als student kun je een speciale zorgverzekering afsluiten. Om makkelijk en snel studentenverzekeringen te vergelijken is er een website: studenten-zorgverzekeringen

Werk

Klaar met school? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Of je nu zelfstandig aan het werk gaat en een eigen bedrijf begint of in loondienst gaat bij een werkgever zijn er uitdagingen die je kunt tegenkomen als slechthorende.

Hulpmiddelen

Ben jij ook slechthorend? Geen nood. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen die jouw leven een stuk makkelijker kunnen maken. Wat voor jou geschikt is, hangt af van hoeveel gehoorverlies je hebt en waarvoor je de hulpmiddelen wilt gebruiken. Ook is het handig te weten wat je zelf moet betalen en wat vergoed wordt door de verzekering. Tip om te weten wat je nodig hebt: Hoorwijzer.nl.

Algemene hulpmiddelen

De extra uitdagingen die je hebt als je slechthorend bent kun je in veel gevallen al wat makkelijker maken door het in huis halen van hulpmiddelen. Op deze pagina hebben we een aantal tips van hulpmiddelen waar je misschien nog niet eerder van had gehoord. Op de pagina Communiceren met anderen hebben we een aantal voorbeelden van hulpmiddelen en tips die je kunnen helpen in contact met andere (goedhorende) mensen!

Flitssysteem

Flitssystemen maken geluiden zichtbaar door middel van flitslampen. Deze apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt bijvoorbeeld het geluid van de bel op en geeft een signaal door aan de ontvanger, een flitslamp, in het stopcontact. Door een aantal korte flitsen waarschuwt de lamp
dat de deurbel is gegaan en er iemand voor de deur staat. Er zijn flitssystemen ook voor telefoon, inbraakalarm, brandalarm, babyfoon en personenoproep.

Spraakafzien

Spraakafzien is meer dan alleen het beeld dat de lippen vormen. Je kijkt ook naar houding en lichaamstaal, naar gezichtsuitdrukking en je luistert naar de intonatie. Die dingen samen zorgen ervoor dat je kunt ‘zien’ wat iemand zegt. Baan, paard, maart, praat, maan: het ziet er allemaal hetzelfde uit bij het liplezen. Op grond van de context en je woordkennis moet je snappen waar het over gaat. Liplezen betekent de hele tijd goed opletten, en dat is behoorlijk vermoeiend.

Nederlands met Gebaren (NmG)

Nederlands met Gebaren, of kortweg NmG, is gesproken Nederlands ondersteund met gebaren. Bij NmG blijf je gewoon Nederlands praten en ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Je maakt dus het gesproken Nederlands visueel. Dit is handig voor slechthorenden: het is minder vermoeiend en zorgt ervoor dat je beter meekrijgt wat er gezegd wordt! Ken jij nog geen NmG? Volg een introductiebijeenkomst bij Stichting Hoormij.

Ondertiteling op televisie

Nederlandstalige televisieprogramma’s op de publieke zenders worden meestal ondertiteld voor slechthorenden en doven. Deze ondertiteling kun je aanzetten via teletekstpagina 888.

Met verschillende kleuren wordt aangegeven wie er aan het woord is. Ook achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld het gerinkel van de telefoon, worden vermeld. Op NOS-teletekst pagina 200 kun je zien welke programma’s ondertiteld zijn. Achter de programmatitel staat dan een ‘t’. Ook bij de commerciële omroepen worden programma’s ondertiteld, maar zij lopen nog wel achter bij de publieke zenders.

Versterker

Een versterker kan het geluid van de deurbel of een telefoon versterken. Dit kan op meerdere plekken in het huis.

Trilsysteem

Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar door te trillen. Ook deze apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. Het voordeel van een trilsysteem is dat je de ontvanger altijd bij je draagt en je dus niet afhankelijk bent van stopcontacten.

Wekkers voor slechthorenden

Weksystemen werken op dezelfde manier als de waarschuwingssystemen. Er zijn wekkers met een geluidsversterker, wekkers die een lichtsignaal geven en wekkers die verbonden zijn aan een trilschijf die je onder je kussen kunt leggen. De meeste wekkers kunnen ook aangesloten worden op het waarschuwingssysteem.

Vrije tijd

Na school of als je thuiskomt uit je werk is het tijd om te ontspannen en heerlijk met je eigen hobbies en interesses bezig te zijn. Of het nu gaat om sporten, verre reizen of activiteiten dichter bij huis, wij hebben tips voor jou zodat je slechthorendheid je nergens in tegenhoudt!

Naar de inhoud springen