Menu

Queeste naar de tolk in de digitale wereld

Door Anja van Steenbrugge 18 februari 2021 Algemeen, Vrije tijd

Onderwijs

Net zoals de meesten van ons, studeer ik nog (je mag dit ook lezen als: naar school gaan ;) ). Het afgelopen jaar is het onderwijs– mede dankzij onze vriendin COVID- op een andere manier verlopen als normaal. Digitaal, maar dat zal ik jullie niet hoeven te vertellen Het is als een slechthorende al lastig genoeg is om een college goed te volgen, laat staan als ditzelfde college digitaal verloopt. Let wel: ik spreek hier over een gemotiveerde student, die actief naar de colleges gaat, oprecht betrokken is en wil leren. Naast het feit dat je als student ook maar net over de goede laptops moet beschikken om alle zware programma’s te draaien, komen er ook andere problemen naar boven als je een tolk inzet.

Docenten

Net zoals dat ik in mijn eerdere blog over stage, leerlingen aan het woord liet komen, heb ik ook behoorlijk wat grappige momenten meegemaakt met docenten. Hieronder vinden jullie een verzameling van situaties die ik in het afgelopen jaar heb meegemaakt:
 1. ‘Horen jullie mij goed?’
  1. Mijn antwoord: Nee, mevrouw, maar dat is niks nieuws. De rest zal u wel goed kunnen horen, vermoed ik.
 2. De docent roept de naam van een van de tolken op om antwoord te geven.
  1. Mijn antwoord: ‘’Ehm, mevrouw, u bedoelt toch niet [naam tolk] de Tolk?’’ (in verband met privacy noem ik hier geen naam ?).
 3. De docent verzoekt de tolk om haar camera aan te zetten.
  1. Mijn antwoord: ‘’Meneer, mijn tolken hebben óók recht op hun privacy, hé.’’
 4. Tijdens het werken in break-outrooms (aparte, kleine vergaderruimtes bínnen de grote vergadering, voor diegene die niet weten wat dit is ?) werd de tolk in een andere room geplaatst dan ik zat. Ik ging terug naar de grote vergadering, om aan de docente aan te geven dat ‘ik een queeste naar mijn tolk was gestart in de digitale wereld’ (Uitleg: Een queeste is, volgens Ensie, een zoektocht of onmogelijke opdracht, waarbij er vele hindernissen genomen moeten worden. Daarbij is het niet zeker dat de opdracht voltooid kan worden).
 5. Een docent vroeg mij tijdens een college hoe een tolk eigenlijk werkt.
  1. Mijn antwoord: ‘’Nou, kijk, het is eigenlijk heel simpel. U praat, zij vertaalt? Gewoon blijven praten dus, mevrouw’’.
 6. Tijdens een bespreking met vijf medestudenten, logde de tolk later in, in verband met technische problemen. De docent ziet haar binnenkomen en zegt heel verschrikt: ‘’Huh, nog een studente? Shit, wie ben ik vergeten dan?!? Oh, nee, dat is natuurlijk de tolk, ha ha ha’’.
Welke momenten in de digitale wereld hebben jullie ervaren tijdens de nieuwe lockdown? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Naar de inhoud springen