Menu

Algemeen

Voorzitter Robert toespraak

Voorzitter Robert toespraak

Beste Sh-Jongers! Zoals jullie hebben kunnen lezen in de promotie van deze borrel, bestaat onze club alweer vijftig jaar. Vijftig jaar zijn we de plek voor slechthorende jongeren uit heel Nederland, als zij vragen hebben over hun gehoor of op zoek zijn naar lotgenotencontact. Nou ja, lotgenoten…… Laten we het mede-bezitters-van-niet-functionerende-oren noemen. Klinkt iets beter. Naast onze jubileum activiteiten, gaan we ook onze vaste dingen doen. Afgelopen zomer hebben we een onwijs leuke (en lekker lang) zomerkamp gehad. Direct daarna deden we nog even het herfstweekend erbij. Want laten we eerlijk zijn, kampactiviteiten over ZOOM gaat wel erg lastig. Maar niet onmogelijk! Ook was het fijn om iedereen weer zoals vanouds te zien tijdens de weekenden en dat gaan we gewoon weer doen. Huh? Weekenden? Voor het eerst werd er in november een weekend georganiseerd, voor de achttien plussers die niet graag op springkussen springen. Dit beviel zo goed, dat wij dit de komende jaren blijven doen. SH-Jong bestaat niet alleen uit activiteiten! Ook voorlichting geven doen we maar al te graag. De huiskamerbijeenkomsten en het binnenvallen van de lessen komt zeker terug. Online of offline, zolang de internetverbinding maar niet overbelast raakt. Wat we ook gaan doen is meer samen met organisaties dingen doen. Op Wereld Doven Dag stonden we samen met Zo Hoort Het (ZHH) en Limburg Hoort Zo (LHZ) . En we hadden de gezelligste hoek van het gebouw, lekker vindbaar en duidelijk aangegeven……………………….. Het is leuk om te zien dat een aantal van jullie al deelnemen aan sommige activiteiten van ZHH. In 2022 gaan wij als SH-Jong samen met ZHH en LHZ iets enorms tof doen! Wat dat is horen jullie nog, maar ik zeg nu al, het is de reis ernaartoe zeker waard. Kortom er zitten weer kei leuke dingen aan te komen. En de afgelopen twee jaar heeft ons geleerd om in mogelijkheden te denken. Wat offline misschien niet kan, kan het online in een aangepaste vorm weer wel. Ondersteund door onze vaste combitolken, als zij dit jaar voor ons willen blijven tolken natuurlijk, is het toegankelijk en te volgen voor iedereen. Daar proostten we digitaal op en een gezond en fijn 2022 gewenst! Robert van der Vijver (intrim) voorzitter SH-Jong

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 22 januari 2022 Algemeen

De rauwe werkelijkheid

De rauwe werkelijkheid

Ook al zullen jullie van mij redelijk nuchtere blogs gewend zijn, vandaag moet ik met jullie een serieus onderwerp delen. De reden? Een film die ik zag; de titel is mij zo snel ontschoten, maar het ging over een dove broer en zus, die door hun auditieve onmacht geen taal leerden.

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 7 mei 2021 Algemeen, Geen categorie, Vrije tijd, Vrijwilligers

Schaamte

Schaamte

Schaamte Eén van de eerste dingen die ik hoorde, toen ik mijn allereerste gehoortestafspraak had, was: ‘’Gelukkig heb je lang haar, dan kun je de gehoorapparaten verbergen.’’ Over deze zin heb ik nog vaak (en lang) nagedacht, want, hoezo? Waarom moet ik ze verbergen? Dit onderwerp is vaak besproken binnen de SH-jong Whatsappgroep en het leek mij daarom een geschikt onderwerp om een blog aan te wijden. Sommige confrontaties met - zoals ik ze noem-  ‘De Onwetenden’, zijn grappig, andere zijn bijna treurig. Maar altijd eindigen zij met een gevoel van opstandigheid, bij mij. Herkenbaar?

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 20 april 2021 Algemeen, Geen categorie, Vrije tijd, Vrijwilligers

Politiek, politiek, en nog eens politiek!

Politiek, politiek, en nog eens politiek!

Het zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat de afgelopen weken in het teken stonden van de Tweede Kamerverkiezingen, deze vonden op 15, 16 en 17 maart plaats. Maar hoe werken de verkiezingen nu eigenlijk precies? Hoe zijn deze verlopen en wat is de uitslag geworden? En vooral: wat betekent deze uitslag voor de komende periode? In dit blog leg ik je er alles over uit!

Lees meer
Door Anne Geerts 27 maart 2021 Politiek

Queeste naar de tolk in de digitale wereld

Queeste naar de tolk in de digitale wereld

Onderwijs Net zoals de meesten van ons, studeer ik nog (je mag dit ook lezen als: naar school gaan ;) ). Het afgelopen jaar is het onderwijs– mede dankzij onze vriendin COVID- op een andere manier verlopen als normaal. Digitaal, maar dat zal ik jullie niet hoeven te vertellen

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 18 februari 2021 Algemeen, Vrije tijd

Hulp aangeboden

Hulp aangeboden

Ken je dat? Momentjes waarbij de warmte door de buik naar boven stroomt? Het is een beetje vergelijkbaar met een warm lentebriesje, dat je overvalt en omarmt. Een onverwachte situatie riep dit gevoel bij mij op.

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 24 januari 2021 Algemeen

Nieuwjaarstoespraak 2021

Nieuwjaarstoespraak 2021

Tijdens de online nieuwjaarsborrel op zaterdag 16 januari 2021 gaf SH-Jong-voorzitter Tom de Beer een nieuwjaarstoespraak. In deze toespraak blikte hij alvast vooruit op het komende jaar en lichtte hij toe wat het bestuur zoal bezighoudt. 

Lees meer
Door Anne Geerts 16 januari 2021 Algemeen, Bestuursblog

Docent met tolk

Docent met tolk

Een slechthorende beleeft altijd iets dankzij én met zijn gehoor. Daarom schrijf ik iedere maand mijn (herkenbare) belevenissen op. Docent met tolk Zoals de meeste van jullie wel weten, loop ik stage op een ‘normale’ middelbare school. Normaal tussen haakjes als in doodnormaal. Ze hebben nog nooit een tolk Nederlandse Gebarentaal gezien vóór de persconferenties; ze hebben nog nooit een doof persoon ontmoet. Dat maakt mij natuurlijk meteen heel interessant en toegankelijk. In deze blog neem ik jullie mee in de vragen die de leerlingen mij of aan de tolk stelden, om de vertedering en de puurheid van sommige vragen en reacties met jullie te delen. Het zorgt ook voor hilarische en mooie momenten:

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 23 december 2020 Algemeen

Kersttoespraak 2020

Kersttoespraak 2020

Het jaar zit er alweer bijna op. 2020 was het jaar waarin het verschrikkelijke coronavirus ons flink in de greep hield, wat ertoe leidde dat soms behoorlijk moeilijke besluiten moesten worden genomen. Maar het was ook een jaar waarin het online werken en 'borrelen' een prominente rol kregen, en de leden een nieuw bestuur kozen. In deze kersttoespraak blikt SH-Jong-voorzitter Tom de Beer alvast terug op de gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Lees meer
Door Anne Geerts 14 december 2020 Algemeen, Bestuursblog

SH-Jong: Gedichten van Leden

SH-Jong: Gedichten van Leden

In de mailbox zijn een aantal mooie gedichten binnen gekomen, dank allemaal voor jullie inzendingen! De drie tofste inzendingen zijn hieronder te lezen.

Lees meer
Door Robert 5 april 2020 Algemeen, Vrije tijd

Zie je hoortoestel als een gadget!

Zie je hoortoestel als een gadget!

Linda Parasiz is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen (4 en 6). Ze woont in Tilburg en werkt als communicatiemedewerker in het onderwijs. Ze doet graag leuke dingen met haar familie en vrienden en houdt van sporten. In januari 2019 liep ze ‘sudden deafness’ op en sindsdien is ze doof aan haar rechteroor. Ze draagt een Starkey Livio. Door Linda Parasiz van onlinehoortoestel.nl.

Lees meer
Door Robert 23 februari 2020 Algemeen

‘Mijn ideaal is om alle slechthorende jongeren te bereiken’

‘Mijn ideaal is om alle slechthorende jongeren te bereiken’

In deze blogserie, interview Robert van der Vijver verschillende leden binnen sh-jong die actief vrijwilliger zijn of zijn geweest bij SH-jong. Voor het eerste interview, ga ik langs bij Ellen Revenberg. Sinds kort heeft zij het voorzitterschap overgenomen van Stan van Kesteren, die na twee termijnen afscheid nam van SH-Jong.

Lees meer
Door Robert 5 januari 2020 Algemeen, Vrijwilligers

Voor welke doelgroep zijn de bijeenkomsten van SH-Jong?

Voor welke doelgroep zijn de bijeenkomsten van SH-Jong?

Regelmatig krijgen we vragen van jongeren of zij ook welkom zijn bij SH-Jong. Omdat ze zich afvragen of ze wel welkom zijn als ze niet kunnen gebaren of omdat ze zich afvragen voor welke leeftijd SH-Jong bedoeld is. En is het nou voor jongeren die doof zijn, of voor jongeren die slechthorend zijn? In deze blog geven we antwoord op de vraag: voor welke doelgroep zijn de bijeenkomsten van SH-Jong?

Lees meer
Door Anja van Steenbrugge 28 maart 2019 Algemeen

SH-Jong heeft een eigen blog!

SH-Jong heeft een eigen blog!

Welkom bij het officiële blog van SH-Jong! Regelmatig zul je hier interessante artikelen en interviews vinden. Het kan met slechthorendheid te maken hebben, maar ook interviews met de mensen achter SH-Jong laten we zeker niet aan je voorbij gaan. Kortom, genoeg om over te lezen. Houd vooral de pagina in de gaten, zodat je niets mist!

Lees meer
Door Anne Geerts 11 maart 2019 Algemeen
Naar de inhoud springen