Menu

Kersttoespraak 2020

Door Anne Geerts 14 december 2020 Algemeen, Bestuursblog

Het jaar zit er alweer bijna op. 2020 was het jaar waarin het verschrikkelijke coronavirus ons flink in de greep hield, wat ertoe leidde dat soms behoorlijk moeilijke besluiten moesten worden genomen. Maar het was ook een jaar waarin het online werken en 'borrelen' een prominente rol kregen, en de leden een nieuw bestuur kozen. In deze kersttoespraak blikt SH-Jong-voorzitter Tom de Beer alvast terug op de gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Beste leden en vrijwilligers van SH-Jong,

Het jaar zit er alweer bijna op. 2020 zou een jaar worden vol met leuke plannen zoals twee kampweekenden en tal van andere activiteiten. Helaas werd al snel duidelijk dat we onze ambities moesten gaan bijstellen: het verschrikkelijke coronavirus hield ons flink in de greep. En de maatregelen die het kabinet nam om de risico’s op besmetting zoveel mogelijk in te perken, hebben ervoor gezorgd dat we onze fysieke activiteiten moesten afgelasten. De gebeurtenissen hebben voor iedereen het geduld enorm op de proef gesteld. Van het bestuur, van onze vrijwilligers, maar ook van onze leden.

Het afgelasten van de fysieke activiteiten zorgde ervoor dat we extra moesten gaan nadenken. Al snel ontstond de eerste onlineactiviteit: regelmatige borrelavonden via ZOOM, waarbij iedereen gewoon thuis vanuit de luie stoel aan mee kan doen. Deze avonden bleken effectief: de saamhorigheid, die we door de ‘coronamaatregelen’ hebben moeten missen, werd hiermee toch nog enigszins gevoeld. Ik wil de organisatoren van deze ZOOM-avonden heel erg bedanken voor het snel opzetten van deze gezellige onlineavonden.

Het Herfstweekend, welke aanvankelijk nog leek te kunnen doorgaan, moest het uiteindelijk toch ontgelden. Onze Commissie Weekenden liet zich niet meteen uit het veld slaan en was druk bezig met het organiseren van een alternatieve activiteit. Toen het kabinet niet veel later een reeks nieuwe maatregelen aankondigde, bleek dat ook dat alternatief helaas niet door kon gaan. De teleurstelling was vanzelfsprekend groot. Maar wat heb ik een respect voor de vrijwilligers achter deze commissie, die ondanks alle tegenslagen van het afgelopen jaar constant bleven zoeken naar oplossingen.

In september, te midden van de coronacrisis, kozen de leden een nieuw bestuur. Penningmeester Robin maakte plaats voor Koen, die al langer de financiën voor de Commissie Weekenden beheerde en lid van de kascommissie was. Sandra volgde Chantal op als secretaris. Robert vult het bestuur aan als extra algemeen bestuurslid, een functie die hij deelt met Samantha en Anne. De leden verkozen mij tot slot voor het voorzitterschap, dat voorheen door Ellen werd ingevuld. Ik wil onze voorgangers heel erg bedanken voor hun bijdrage aan de organisatie en voor de soepele transitie naar het nieuwe bestuur.

Het nieuwe bestuur stond een zware taak te wachten. Door de coronacrisis en andere uitdagingen was de behoefte aan een stabiel en daadkrachtig bestuur groter dan ooit. En ik kan met recht zeggen dat we die behoefte zonder meer hebben waargemaakt. Ik kijk er dan ook naar uit met dit geweldige team de uitdagingen in het nieuwe jaar aan te gaan.

Onze vrijwilligers, die zich in deze zware periode flink hebben ingespannen voor SH-Jong en haar achterban, verdienen ons onvoorwaardelijke respect. Mede dankzij hun hulp hebben we de organisatie draaiende weten te houden. Dit geeft ons ook het vertrouwen dat we in het nieuwe jaar beter voorbereid dan ooit zullen zijn.

Uiteraard vergeet ik onze trouwe leden niet. We realiseren ons dat het onzekere tijden zijn, en hebben dan ook diep veel respect voor jullie geduld en begrip voor de soms minder leuke besluiten die we hebben moeten nemen. Tot slot wil ik onze tolken bedanken voor hun belangrijke rol binnen SH-Jong. Voor ons en voor de leden zijn jullie echt van onschatbare waarde. Dat mag wat ons betreft ook vaker gezegd worden.

2021 zal geen makkelijk jaar worden. Maar corona of niet: ook wij zullen ons hier doorheen slaan, en dat doen we samen.

Ik wens iedereen prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe. Graag zie ik jullie weer terug in 2021.

Naar de inhoud springen