Menu

Feestvieren in de historische stad Poznan

Door Anja van Steenbrugge 9 mei 2023 Geen categorie

In het weekend van 21 t/m 22 april vierden twee internationale verenigingen voor slechthorenden hun jubileumverjaardagen: de European Federation of Hard of Hearing (EFHOH), die 30 jaar bestaat, en de International Federation Hard of Hearing Young People (IFHOHYP), die 55 jaar bestaat. En dat allemaal in één van de oudste steden van Polen, namelijk het prachtige Poznań.

Het was bijna vijf uur op een vrijdagmiddag toen ik aankwam bij een groot oud gebouw. Hoewel de locatie op ongeveer acht minuten afstand van mijn hotel lag, moest ik kriskras lopen om de vele wegwerkzaamheden te ontwijken. Er werd mij verteld dat het gebouw vroeger dienst deed als verblijfplaats van de Duitse keizer Willem II. Nu is het een cultureel centrum sinds 1962, met alle moderne faciliteiten die de oude keizer niet had. Hier zou de receptie van EFHOH plaatsvinden, die ik precies op tijd heb kunnen halen.

Na een kort officieel praatje en een borreltje was het tijd om de aanwezigen naar de activiteiten te sturen. Je kon kiezen uit een interessante rondleiding door het kasteel, wat toevallig ook de plek was waar we zojuist het feestelijke opening hadden gehad, of een filmvertoning die speciaal toegankelijk was voor slechthorenden. Beide activiteiten zaten vol, aangezien ik zoals gewoonlijk laat was met aanmelden, maar gelukkig was ik niet de enige met vrije tijd. Met een groepje internationale young people zijn we naar de uitgaansstraat van Poznań gelopen om lekker te eten onder het genot van een drankje of twee.De zaterdag stond in het teken van de ledenvergadering. Voor de gelegenheid was er een mooie zaal afgehuurd, waar de tafels in een ronde cirkel waren opgesteld. Er waren toffe interruptiemicrofoons aanwezig die we uiteraard mochten gebruiken. Als afgevaardigde van SH-Jong mocht ik stemmen over het nieuwe bestuur van IFHOHYP. Dit ging via een online poll applicatie, omdat enkele stemmers via Zoom meededen. Nadat alle stemmen waren geteld, had IFHOHYP een aantal nieuwe leden erbij. Met een voorzitter die voor zijn derde termijn gaat, een algemene bestuurslid en een nieuwe penningmeester is de federatie weer up to date.

Na de vergadering was de dag nog niet voorbij. Op het programma stond een galadiner, wat betekende dat we ons netjes moesten kleden. Bij aankomst in het NH Hotel van Poznań moesten er eerst foto’s worden gemaakt van twee heerlijke taarten. Vervolgens werden de gasten uitgenodigd om naar de eetzaal te gaan. Voordat we gingen eten, stonden we nog kort stil bij de 30ste en 55ste verjaardag van beide internationale slechthorenden organisaties. Daarna was het galadiner officieel geopend. Nu de zondag is aangebroken, kijk ik terug op een geweldige tijd in Poznan met nieuwe ervaringen en herinneringen. Een aantal aanwezigen kende ik nog van ongeveer vijf jaar geleden, toen SH-Jong in Nederland het Summercamp organiseerde. Het was super leuk om hen weer te zien. Nu is het tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat ik nog wat souvenirs heb gekocht van mijn korte tripje naar Poznan, Polen.

Wil je meer weten over IFHOHYP? Kijk dan even op deze website: https://ifhohyp.org/

Naar de inhoud springen