Menu

Project: Drank, drugs en games

Door Robert 27 oktober 2019 Vrije tijd

Hoi lieve, stoere lezers, ik (Mila) ben gevraagd om zo af en toe voor SH-Jong te bloggen.

Zoals jullie misschien weten, heeft SH-Jong sinds 2015 meegewerkt aan het project “Drank, Drugs en games” van stichting Booz, een stichting die maatschappelijk belangrijke projecten uitvoert. Ik heb daar, namens SH-Jong, aan meegeholpen. Maar waarom deden we dat? De voorlichting over drank, drugs en games is tot nu toe gericht op goedhorende jongeren, waardoor slechthorende jongeren niet de voorlichting krijgen die voor hen goed werkt. SH-Jong vindt het belangrijk dat slechthorende jongeren ook goede voorlichting krijgen om goede eigen keuzes te kunnen maken.

Erbij horen

Jullie kennen het vast wel; met je klas ben je op eindexamenfeest en iemand heeft een jointje. Het jointje gaat rond, je neemt een trekje... Wat gebeurt er dan met je lijf? Ik werd er alleen heel erg slaperig van, maar niet iedereen reageert zo op een jointje. Misschien zie je hallucinaties, of word je hyperactief. De 18+ mensen kennen het ook vast wel: een biertje na een lange dag werken, maar is dat biertje echt prettig? Ik zal vast niet de enige zijn die merkte dat ik toch wat vaker alcohol dronk dan waar ik comfortabel mee was. En het ‘nog een potje’ in videogames: en dan is het één uur ’s nachts terwijl je de volgende dag weer in de collegebanken moet zitten. Jullie merken het al: bij bovenstaande voorbeelden is er druk om “erbij te horen”, of je maakt een gewoonte van het gebruiken van drank of drugs. En juist slechthorende jongeren, zoals jij en ik, kunnen gevoelig zijn voor deze druk, want je wilt toch niet in een sociaal isolement komen? Daarom is het belangrijk dat je weet wat drank en drugs doen, zodat je zelf kunt bepalen wat je wilt.

Daarom heeft SH-Jong meegeholpen aan dit project. Wij hebben ervaringsverhalen verzameld en voorlichtingsfilmpjes gemaakt, met ondertiteling en gebarentaal. Wij hopen dat het project jullie helpt om jullie eigen keuzes te maken, en jullie je eigen grenzen leren kennen en durven aangeven. Als je wilt kijken naar het resultaat van ons project, kun je de informatie en ervaringsverhalen zien op http://www.booz.nu/drank-drugs-en-games/ En wij zouden het heel fijn vinden als je andere mensen die je kent vertelt over ons project, zodat wij zoveel mogelijk jongeren hierover voorlichting kunnen geven!

Ga naar de inhoud