Menu

De vlammen laaien op en de tin wordt alvast gesmolten!

Door Anja van Steenbrugge 31 oktober 2021 Geen categorie

De vlammen van de smidsvuren worden opgestookt, de veiligheidsinstructies worden uitgelegd en doorgenomen. Aan de sfeer is te voelen dat iedereen er zin in heeft, ondanks het redelijk vroege tijdstip! Als de vuren opgestookt zijn, wordt de groep in 2 groepen verdeeld, de ene groep gaat tin gieten en de andere groep begint met smeden. Na de lunch wisselen de groepen. De smid doet voor hoe wij een spijker moeten maken van een stuk metaal. Dat lijkt makkelijk, maar gaandeweg kom ik erachter dat het nog best wel moeilijk is! Alle deelnemers zijn in opperste concentratie bezig met hun eigen werkstuk. Nadat het iedereen gelukt is om een spijker te maken, gaan we door met het maken van een mes of vork. Drie deelnemers kiezen een mes, één deelnemer kiest een vork. Nu gaat het echte werk beginnen! Ik heb voor het maken van een mes gekozen. Dat leek mij makkelijker dan een vork, maar niets bleek minder waar! Eerst moesten we het metaal verhitten, anders kun je natuurlijk niet smeden. Het is even aftasten hoe mijn vuur werkt, welke hamer ik het prettigste vind om mee te werken en hoe ik moet slaan op mijn stukje metaal. Langzaam aan hoor ik steeds meer gesis van de vlammen, en beginnen de hamers te tikken. Iedereen is in opperste concentratie bezig, ik zelf ook! De spanning, maar ook het enthousiasme is te voelen! Uiteraard begin ik met het oververhitten van mijn metaal, de sterretjes en vonkjes sprongen er vanaf! In het begin wil het totaal niet lukken, maar ik laat mij niet uit het veld slaan en ga gestaag door met smeden! De smid en zijn assistent kijken mee en geven fijne tips en goede begeleiding. Mijn mes begint steeds meer vorm te krijgen en ik begin er plezier in te krijgen! Het was even aftasten hoe ik moet smeden, maar ik heb de smaak te pakken! Mijn mes begint steeds meer op een mes te lijken en ik mag gaan nadenken over het handvat. Opeens heb ik het! Ik wil een gedraaid handvat. Samen met de smids-assistent, ik aan de ene kant, hij aan de andere kant, draaien we het verhitte metaal tot een mooi handvat. Dan is het gesis van heet metaal in het water te horen. Je kunt natuurlijk niet een net gesmeed voorwerp vastpakken, daar gaan je handen niet blij mee zijn! Nadat mijn les afgekoeld is, slijpt de smid hem scherp en rondt hij de hoeken mooi af. Ik ben tevreden met mijn werk en ik pak wat te drinken. Van dat harde werken krijg je dorst! Dan is het tijd voor de goed verzorgde lunch en even met elkaar kletsen. Na de lunch worden de groepen omgewisseld en ga ik tin gieten. Daarvoor moet eerst een mal gemaakt worden met een voorbeeld en speciale klei, of je kiest voor de bestaande mallen van soldaatjes. Ik begin met een mal, en ook het maken van die mal is harder werken dan gedacht. De klei door een zeef duwen is moeilijker dan het lijkt! Een goede workout voor de spieren in mijn hand! Daarna maak ik een soldaatje en een eigen ontwerp, want ik wil natuurlijk ook iets leuks maken voor mijn lieve vriend! Als iedereen klaar is, is er nog wat tijd over voordat we gaan avondeten. We gaan de Hunger Games spelen! Op het startsein mag iedereen een boog pakken en één van de 2 pijlen pakken. Natuurlijk zijn er meer dan 2 mensen, dus iedereen doet fanatiek mee! De pijlen sissen door de lucht en de bogen hebben het zwaar te verduren. Er wordt heen en weer gerend, druk gezocht en doelwitten worden berekend. Ik ben als laatste van de meiden nog over in het veld, dus ik heb de eer hoog te houden! Helaas word ik geraakt, maar dat drukt de pret absoluut niet! Het plezier spat van de gezichten af. Na ongeveer een uur spelen is het tijd voor het avondeten, een heerlijk verzorgde barbecue, met voor ieder wat wils! De tamme kauw van de smid zit gezellig toe te kijken op zijn boom en laat zich af en toe horen, die wil natuurlijk ook eten! Als iedereen klaar is met eten, is er nog tijd om te kletsen, lekker wat te drinken en elkaar creaties te bewonderen. Ik vind het super tof om te zien hoe creatief iedereen bezig is geweest! Rond 9 uur nemen de vlammen af en langzaam dooft het vuur, de activiteit is ten einde. Ik word opgehaald en kijk met een tevreden blik terug op deze geweldige dag!

Naar de inhoud springen