Menu

Waarom SH-Jong voor altijd deel is van wie ik ben – mijn afscheid als voorzitter

Door Anja van Steenbrugge 19 december 2019 Bestuursblog

Het zit erop. Na ruim 4,5 jaar stop ik als voorzitter van SH-Jong. Het is tijd voor een nieuwe generatie. In deze blog kijk ik terug op mijn voorzitterschap en wil ik even stilstaan bij belangrijke momenten van de afgelopen jaren.

Begin 2015 zei ik ‘ja’ op de vraag van Elisa Ostet of ik het stokje van haar wilde overnemen als voorzitter van SH-Jong. Mijn start viel samen met de officiële start van de federatieve Stichting Hoormij – een samenwerking van SH-Jong, NVVS en FOSS. Daarover straks meer.
We begonnen met een club bestuursleden zonder veel ervaring en deden eigenlijk alles binnen SH-Jong; zo organiseerden we ook de weekenden, organiseerden we voorlichtingen en hielden we de website en sociale media bij.

Het eerste jaar

Ik was blij dat Mikael de Vries, als enige echt ervaren bestuurder, aanbood om nog één jaar te blijven, als vicevoorzitter en vertegenwoordiger van SH-Jong in het bestuur van de Stichting Hoormij. We hadden toen niet kunnen voorspellen dat we in 2019 samen afscheid zouden nemen. In 2016 werd Mikael penningmeester als vervanger van Mark van Lint, die het bestuurswerk niet meer kon combineren met zijn privéleven. Ik heb veel gehad aan Mikael. Hij was een stabiele factor in de afgelopen 5 jaar. Hij stond klaar als dat nodig was. Voor hem woog het belang van een toekomstbestendig SH-Jong zwaarder dan zijn eigen wens om het stokje door te geven.
Het eerste jaar bij SH-Jong was pittig. Ik nam eigenlijk ook teveel hooi op m’n vork. Ik was niet alleen bezig met het bestuurswerk, maar ook met het aansturen van voorlichtingsdagen, lotgenoten activiteiten en marketing en communicatie. Vaak ging ik zelf op pad om voorlichting te geven, hielp ik bij de organisatie van een weekend of plaatste ik berichten op de website. Daarnaast lagen er behoorlijke uitdagingen in de samenwerking in Hoormij. Achteraf heb ik veel geleerd van die periode.
In 2016 realiseerde ik me dan ook dat er nieuwe mankracht nodig was. Nieuwe, enthousiaste mensen binnen de kernorganisatie. Ik nodigde actieve vrijwilligers Gaby Vos, Jeanine Ottink, Ellen Revenberg, Brian Smit en Jessica Ernest uit voor het bestuursweekend om mee te denken. Zij gingen de commissies leiden; Gaby werd coördinator van de dagactiviteiten, Brian van de weekendactiviteiten, Jessica van voorlichting en Jeanine van media (communicatie). Ellen stuurde deze commissies aan.

Samenwerking NVVS/FOSS

Het gaf mij de ruimte om mij meer bezig te houden met de samenwerking in Hoormij. De mogelijke voordelen voor SH-Jong zag ik absoluut: ondersteuning op organisatorisch gebied, een groter bereik, professionalisering, behartiging van de gezamenlijke belangen. In de praktijk werden deze potentiële voordelen onvoldoende gerealiseerd en bleek het verschil in werkwijzen helaas moeilijk te overbruggen.
We hebben veel tijd geïnvesteerd om de samenwerking sterker te maken. Als SH-Jong hebben we vele gesprekken gevoerd met bestuurders binnen Hoormij/NVVS en al in 2016 in een brief issues aangekaart. Samen met Hennie Epping (NVVS/Hoormij) en Jan Heijboer (FOSS) schreven we in 2017 een aanbeveling waarin we de problemen inventariseren en mogelijke oplossingen benoemden.
Het mocht niet baten. Uiteindelijk leidde het tot het besluit van SH-Jong (en FOSS, om vergelijkbare redenen) om uit de Stichting Hoormij te treden. Een heel moeilijke beslissing met veel risico; zouden we ons zelfstandig kunnen redden? Wat zou het gevolg zijn voor ons imago? Het heeft mij heel wat slapeloze nachten gekost. Met het bestuur besloten we in 2018 uit de Stichting Hoormij te treden (evenals de FOSS). In eerste instantie werd vervolgens onze subsidieaanvraag afgewezen (wegens splitsing), uiteindelijk kregen we deze na een hoorzitting in april 2019 alsnog toegekend.
Met de NVVS/Stichting Hoormij en de FOSS hebben we goede connecties. Ik heb van het huidige bestuur van de Stichting Hoormij een kaart gekregen als bedank voor de samenwerking tijdens mijn voorzitterschap de afgelopen jaren, wat ik erg waardeer. Ook de samenwerking met de andere belangenorganisaties is altijd goed geweest; FODOK, Nederlandse Dove Jongeren, Stichting Plots- en Laatdoven, Dovenschap. Met name vanuit het Platform D/SH + TOS waarin de belangenorganisaties samenwerken. Ik hoop dat de banden in de toekomst verder verstevigd worden.

Steun en advies op moeilijke momenten

Ik heb veel gehad aan de steun van Gert-Jan van Steenbrugge, vader van SH-Jong lid Anja, die vanaf 2017 namens SH-Jong in het Hoormij-bestuur zat. We hebben heel wat uren met elkaar gebeld om af te stemmen over alle ontwikkelingen. Veel van wat er gebeurde raakte mij persoonlijk, SH-Jong is een deel van wie ik ben. Dan was het fijn om te kunnen rekenen op iemand met veel professionele ervaring en meer afstand tot de situatie. Ik ben Gert-Jan dankbaar dat hij hier zoveel tijd voor heeft vrij willen maken.
Over steun gesproken… Als ik het moeilijk had kon ik altijd terecht bij mijn ouders, die mij er regelmatig doorheen hebben gesleept en me hebben geholpen alles te relativeren. Datzelfde geldt voor mijn vriendin Carmen. De start van mijn voorzitterschap van SH-Jong was rond hetzelfde moment dat wij een relatie kregen. Ik was vaak in het weekend voor SH-Jong weg, en als ik bij haar was kwam het ook regelmatig voor dat ik in mijn hoofd met perikelen bij SH-Jong bezig was. Dat ze desondanks mijn voorzitterschap steunde zegt veel over haar.
Ik wil op deze plek heel graag ook Arend Verschoor noemen. Arend was beleidsmedewerker bij de FOSS. Ik ben regelmatig op het kantoor in Houten geweest om met Arend te sparren over inhoudelijke zaken. Hij is iemand die echt begrijpt waar SH-Jong voor staat en waarom SH-Jong zo’n mooie club is. Samen met Arend organiseerden we een succesvol jongerenprogramma op de jaarlijkse Informatiedag van FOSS en realiseerden we de handige keuzewijzer www.erbijhoren.nl voor schoolgaande kinderen en jongeren.  Die samenwerking was voor mij vanuit het perspectief van SH-Jong een succesverhaal binnen de Hoormij. Arend is helaas niet meer in dienst van de FOSS, hij wordt absoluut gemist binnen de belangenorganisaties.

Bestuurswisselingen

In de afgelopen jaren heb ik helaas ook heel wat wisselingen meegemaakt binnen de commissies en het bestuur van SH-Jong. Vrijwilligerswerk kost energie en met de beperkte energie van mensen die slechthorend zijn is dat een uitdaging (ook voor mijzelf). We hebben ook werk, familie, vrienden, sport en andere zaken waar we onze tijd over moeten verdelen. En soms zal ik zelf ook teveel eisend geweest zijn en te weinig begeleiding hebben kunnen bieden. Ik zou nu misschien andere overwegingen gemaakt hebben.
Ik wil graag de coördinatoren en bestuurders bedanken waarmee ik de afgelopen jaren kortere of langere tijd heb samengewerkt: Mila Schretlen (secretaris), Wills Vendrig (secretaris), Mark van Lint (penningmeester & weekend- en dagactiviteiten coördinator),  Bianka Holterman (media coördinator), Jeanine Ottink (media coördinator), Jessica Ernest (voorlichting coördinator), Jantine Brokking (coördinator belangenbehartiging).
Bijzonder belangrijk is ook Ed Weemaes geweest. Hij is heel wat jaren actief geweest als vrijwilliger bij SH-Jong en was overal in het land te vinden om SH-Jong te promoten. Hij heeft de afgelopen jaren functies als bestuurder bekleed, zoals vice-voorzitter en waarnemend secretaris. De laatste twee jaar vormden we samen met Mikael het kleine bestuur. Ed is heel loyaal aan SH-Jong en ik ben hem heel dankbaar dat hij zich zoveel jaren heeft ingezet.

Successen voor de doelgroep

We hebben best wat stormen doorstaan de afgelopen jaren, maar gelukkig hebben we ondanks alles ook veel voor de doelgroep weten te organiseren. Dat is uiteindelijk waarvoor ik het altijd heb gedaan. SH-Jong is wat mij betreft vooral een organisatie die zorgt dat slechthorende jongeren elkaar kunnen ontmoeten. En waar jongeren elkaar kunnen inspireren.
SH-Jong heeft in de afgelopen jaren elk jaar een Herfstweekend en een Pinksterkamp kunnen organiseren. Dat is een bijzonder knappe prestatie van een klein team van kampleiding . We zijn steeds meer zelf gaan organiseren en bedenken in plaats van externen in te huren. Dat vormt een grote uitdaging, maar ik weet zeker dat jongeren daar veel van kunnen leren en dat ze daarmee een voorbeeld zijn voor onze leden. Jessica de Waard, Brian Smit, Ellen Revenberg en Robert van der Vijver zijn stuk voor stuk Toppers! Uiteraard geldt dat ook voor de anderen die als kampleiding meegaan.
Ook de dagactiviteiten die georganiseerd worden door vrijwilligers zijn een mooi succes, zeker ook dankzij de inzet van Gaby Vos. Als coördinator Dagactiviteiten is zij een zeer betrouwbare factor binnen SH-Jong, waar je altijd op kunt rekenen. Daarnaast helpt ze ook regelmatig mee met kampen en is ze jaarlijks betrokken bij de Informatiedag van FOSS. Petje af!

Internationale activiteiten en ontmoetingen tussen horenden, doven en slechthorenden

We hebben ook internationale activiteiten georganiseerd in Nederland. De algemene ledenvergadering van de IFHOHYP (internationale federatie voor slechthorende jongeren) vond in 2015 in Nederland plaats; een weekend met naast de vergadering ook leuke uitstapjes (een rondvaart in de grachten van Amsterdam) en interessante lezingen/workshops (o.a. een Direct Yourself-programma van Caroline van Dijk over het nemen van de regie over je eigen leven). Dit werd georganiseerd door Mark van Lint, Sanne Osterkamp, Ed Weemaes, Eefje den Biggelaar, Mikael de Vries en ondergetekende.
Vorig jaar organiseerden we het Summercamp, een week lang waren 75 deelnemers uit de hele wereld in Veldhoven. Ik was zelf geen onderdeel van de organisatie, maar ben bijzonder trots op Mikael dat hij dit gerealiseerd heeft met zijn team (Maartje Schutte, Ellen Revenberg, Budi Loonen, Sara Kwekkeboom, Marie-laure de Ven, Jessica de Waard en Gaby Vos).
Wat mij betreft een heel groot succes zijn de uitgaansavonden die SH-Jong organiseert. Dit heeft ons veel nieuwe leden opgeleverd. Jessica de Waard is daarmee begonnen in Eindhoven, waar het 1 keer in de twee maanden een groot succes is. Inmiddels vinden er ook uitgaansavonden vanuit SH-Jong plaats in o.a. Den Haag en Arnhem. Het leuke vind ik dat horenden, doven en slechthorenden elkaar daar ontmoeten en van elkaar leren. Toen ik begon had ik echt geen idee over de dovengemeenschap, inmiddels heb ik gezien hoe mooi die kan zijn. Dat heb ik ook zeker te danken aan de Nederlandse Dove Jongeren en in het bijzonder Milthon Boldewijn.

Slechthorend. Nou en?!

Natuurlijk noem ik hier ook de documentaire ‘Slechthorend. Nou en?!’, die voortkwam uit het project Drempels Slechten. Een heel gaaf project, met dank aan de jarenlange ervaring van producer en regisseur Caroline van Dijk. Ik klopte bij haar aan met het idee om een documentaire te maken en samen werkten we het concept uit. Het was haar idee dat ik als interviewer vóór de camera zou verschijnen. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven, maar zij gaf mij het vertrouwen. Over empowerment gesproken!
Het was een prachtig proces, samen met Max Vonk (cameraman en editor). Het bijzondere was dat we allemaal slechthorend zijn, waardoor we zo goed begrepen waar de film over moest gaan. Ik heb er hele mooie herinneringen aan en ben best een beetje trots op het eindproduct. Ik hoor nog bijna wekelijks van mensen dat zij of iemand in hun omgeving de documentaire hebben gezien en het hen ontroerde of inspireerde.

Stokje overdragen; tot ziens!

Het is voor mij best gek om nu te stoppen als voorzitter. Het heeft de afgelopen vijf jaar een groot deel van mijn leven uitgemaakt, met moeilijke en mooie momenten. Ik heb enorm veel te danken aan SH-Jong voor mijn persoonlijke ontwikkelingen en de kansen die ik heb gekregen. Het is nu een mooi moment om te stoppen en een volgende fase in te gaan.
Dat doe ik in de wetenschap dat er een hele goede opvolger klaar staat. Ellen Revenberg heeft al sinds 2016 een belangrijke rol in de organisatie bij SH-Jong en heeft het afgelopen jaar bestuurservaring opgedaan. Ik heb geprobeerd om het voorzitterschap zo goed mogelijk over te dragen en zal ook de komende maanden zorg dragen voor een goede overdracht.
Ellen heeft ook goede mensen om zich heen: Chantal Govaart (secretaris), Robin van den Bosch (penningmeester) en Tom (algemeen bestuurslid). Ook Anne Geerts en Samantha van der Rijst, nieuw in het bestuur, vind ik echte aanwinsten. Daarnaast een sterke commissie met Robert van der Vijver (Media), Amber van Buuren (Voorlichting), Gaby Vos (Dagactiviteiten). Voor de organisatie van kampen zijn Brian Smit en Jessica de Waard (samen met Robert) toppers met jarenlange ervaring.

Daarnaast is er nog een hele groep vrijwilligers die ondersteunen bij kampen, media en communicatie doen of voorlichting geven. Samen gaan ze een mooie toekomst tegemoet en ik wens ze veel succes! Tot slot nog; ik stop als voorzitter van SH-Jong, maar blijf nog wel een jaartje lid voordat ik donateur word. Ik ben gelukkig pas 29 (hoewel sommigen dat hoogbejaard vinden). Ik hoop jullie dus nog af en toe te zien als ik aanwezig ben bij een activiteit. Tot dan!

Naar de inhoud springen