Ontmoet Ellis

De 17-jarige Ellis is vanaf 2019 lid van SH-Jong. Ellis zit momenteel 5 HAVO, in haar vrije tijd leest ze graag, maar nu is ze vooral bezig met het halen van deadlines. 

Ben je vanaf je geboorte al slechthorend/doof?

Ja, ik ben al sinds mijn geboorte doof. Toen ik 1 was kreeg ik mijn eerste CI. Echter vergoedde de verzekering een tweede CI toen nog niet, wat me problemen opleverde in het dagelijks leven. Gelukkig hebben mijn ouders geregeld dat ik de operatie voor mijn tweede CI in België kon krijgen, een paar jaar voordat het in Nederland vergoed werd.

Heb je aanpassingen (Solo-apparatuur, tolk, etc.) gehad in je jeugd, en hoe heeft dit je geholpen?

Ik maak zoals veel slechthorenden gebruik van Solo-apparatuur, maar omdat deze technologie destijds nog in de kinderschoenen stond, veroorzaakte dit wel veel verwarring bij mijn docenten. Vaak werd de technologie niet begrepen waardoor ik als jong kind veel tijd moest besteden aan het uitleggen van de Solo-apparatuur. Daarnaast heb ik een groot deel van mijn jeugd in het buitenland doorgebracht, wat natuurlijk zorgde voor een grote taalbarrière. Dit samen heeft denk ik, gezorgd voor een afbreuk in mijn leerontwikkeling en schoolcarrière. Ik denk dat ik met de juiste hulp en begeleiding een hogere opleiding had kunnen doen dan ik nu doe. Ook dit is, denk ik, bekend voor veel doven en slechthorenden mensen die vastzitten in het Nederlandse schoolsysteem, waar weinig ruimte is voor persoonlijke begeleiding.

Wat is voor jou een woord dat onlosmakelijk verbonden is met SH/doof zijn?

Eenzaamheid. Veel mensen begrijpen niet wat je doormaakt als persoon met een auditieve achterstand, waardoor je vaak tegen onbegrip oploopt. Ook hebben horende mensen een eigen taal hebben met bijvoorbeeld sarcasme, als je dit niet hoort voel je je buitengesloten van de maatschappij en soms zelfs van je eigen familie en vrienden. Verder is ‘isolatie’ voor mij ook verbonden  met doof zijn. Veel doven/slechthorenden kennen maar weinig mensen die hetzelfde meemaken, daardoor kun je je heel eenzaam voelen. 

Hoe heb je SH-Jong leren kennen en hoe was dat?

In de corona-tijd raadde mijn moeder aan om eens te kijken bij Sh-Jong, een website die ze op het internet had gezien. Mijn eerste kennismaking met SH-Jong was niet geweldig. Het was een heel drukbezochte activiteit, waardoor er weinig plek was voor contact met andere mensen. Mijn tweede activiteit, een Zoom-Meeting, was gelukkig wel leuk. Ik leerde veel mensen kennen die hetzelfde doormaakten als ik en voelde me gelijk welkom. Ook werd ik toegevoegd aan een gezellige groepschat vol met slechthorende mensen die 24/7 voor elkaar klaar staan.

Wat is je leukste SH-Jong herinnering?

Sowieso alle kampen! Waar je bij een dagactiviteit vaak maar weinig tijd hebt voor serieuze gesprekken, is daar op kamp alle ruimte en tijd voor. Daarnaast zijn de kampen altijd supergezellig en voel je je echt verbonden met je medekampers.

Wat zou je willen meegeven aan andere jonge slechthorende en dove mensen?

Maak je niet teveel zorgen: alles komt uiteindelijk goed! En als je nog twijfelt om mee te doen met een Sh-Jong activiteit: probeer het gewoon! 

To the stars who listen 

and the dreams that are answered

Vergelijkbare berichten