Menu

Wie zijn wij?

SH-Jong organiseert evenementen voor slechthorende jongeren: weekenden, dagactiviteiten en workshops. Ook houdt SH-Jong zich bezig met voorlichting en ‘empowerment’ voor slechthorende jongeren.

Voor én door slechthorende jongeren

SH-Jong is dé organisatie voor én door slechthorende jongeren. Ons motto is: “Durf te dromen! Ook als je slechthorend bent kun je vrijwel alles bereiken!”

Wij houden ons bezig met 3 zaken: ontmoeting, voorlichting en belangenbehartiging.

Ontmoeting

Wij organiseren evenementen in heel Nederland waar slechthorende jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Bekijk onze evenementenagenda.

Weekenden voor slechthorende jongeren
Populair zijn onze weekenden. Elk jaar organiseren we weekendactiviteiten voor jongeren die slechthorend zijn. Met Pinksteren is ons Pinksterkamp van vier dagen (vrijdag t/m maandag) en in de herfstvakantie het Herfstweekend (vrijdagavond t/m zondag). Tijdens deze weekenden zijn alleen jongeren die slechthorend zijn aanwezig: we organiseren dit voor en dóór slechthorende jongeren. Gezelligheid staat centraal: het gaat om met elkaar zijn in een veilige omgeving, waar je je niet hoeft te schamen voor slechthorendheid.

Workshops en trainingen tijdens Challenge Life-weekend
Daarnaast zien wij dat slechthorende jongeren steeds minder leeftijdsgenoten met slechthorendheid zien, doordat ze steeds meer naar regulier onderwijs gaan. Er is een groeiende behoefte aan het uitwisselen van tips & trucs en het leren van skills om met slechthorendheid om te gaan. Zodat je ook met slechthorendheid succesvol en gelukkig kunt worden. Met ons jaarlijkse Challenge Life-weekend bieden wij workshops aan om hierin te voorzien. Deze trainingen zijn met name bedoeld voor slechthorende jongeren vanaf 18 jaar. Je kunt hierbij denken aan workshops met thema’s als studiekeuze, solliciteren of lichaamshouding.

Regionale evenementen
Verder zijn er meerdere evenementen van 1 dag, waarin we sportieve, creatieve of gewoon gezellige activiteiten ondernemen. Deze organiseren we in heel Nederland. Check de evenementen bij jou in de buurt.

Enthousiast geworden? Als lid krijg je korting op al onze evenementen en ontvang je de digitale nieuwsbrief. En natuurlijk steun je onze activiteiten voor slechthorende jongeren. Word lid!

Voorlichting

Wij geven regelmatig voorlichting op scholen en bij organisaties over omgaan met slechthorendheid bij jongeren. Verder vind je onze beste tips & tricks op Erbij horen (voor scholieren) en HoorWERKwijzer (voor werkenden). Ook kun je op deze site terecht voor tips over onder andere studeren, reizen en hoortoestellen.

In 2016 lanceerden we de campagne ‘Slechthorend. Nou en?!’, met de boodschap: laat je slechthorendheid je niet beperken. Door interviews met inspirerende jongeren die slecht horen, een leuk kaartspel en een korte documentaire hopen wij andere slechthorende jongeren te inspireren. In de mini-docu ‘Slechthorend. Nou en?!’ onderzoekt onze vorzitter hoe slechthorende jongeren hun dromen kunnen waarmaken. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan gauw de documentaire Slechthorend. Nou en?! en lees de inspirerende interviews met slechthorenden.

Belangenbehartiging

Wij komen op voor jouw belangen. Zo zitten we in de stuurgroep van ProjectYou2Work, om slechthorende starters op de arbeidsmarkt te ondersteunen. Via het platform ‘Doven, slechthorenden en tos’ houden wij ons onder andere bezig met de vergoeding van hoorhulpmiddelen, het stimuleren van ondertiteling en het verbeteren van de toegankelijkheid van onderwijs en werk. Thema’s die voor ons als slechthorende jongeren zeer belangrijk zijn. Wil jij daaraan bijdragen? Word vrijwilliger!

Voertaal

Bij SH-Jong hanteren wij het gesproken Nederlands als voertaal. Wel zijn er altijd NmG- en schrijftolken aanwezig ter ondersteuning.

Statuten en beleidsplan

Statuten

Beleidsplan 2019-2022

SH-Jong: organisatie voor slechthorende jongeren

SH-Jong is een organisatie voor slechthorende jongeren die geheel op vrijwilligers draait. Ons doel is om slechthorende jongeren een sterke positie te geven in de maatschappij.

De organisatie is als volgt ingericht:

 • een bestuur dat controleert en gaat over beleid, financiën en administratieve zaken.
 • een commissie die bestaat uit diverse werkgroepen: weekendactiviteiten, dagactiviteiten, media, ledenwerving, voorlichting en samenwerking met externen.
 • een groep vrijwilligers die ingezet worden voor het uitvoeren van taken die onder de werkgroepen vallen.

Graag stellen we de mensen achter SH-Jong aan jou voor.

Bestuur

Voorzitter

Stan van Kesteren

stan@shjong.nl

Stan is sinds 2015 voorzitter van SH-Jong. In die functie stuurt hij het bestuur aan, zoekt actief naar externe samenwerkingen en werkt aan het beleid van de organisatie.

Vicevoorzitter

Ellen Revenberg

ellen@shjong.nl

Ellen vormt het klankbord voor de voorzitter en vervangt deze in geval van (tijdelijke) afwezigheid. Ze is ook voorzitter van de commissie, waarmee ze een belangrijke brug tussen de werkgroepen en het bestuur vormt

Penningmeester

Mikael de Vries

mikael@shjong.nl

Mikael zit al sinds de oprichting van SH-Jong in het bestuur en heeft diverse functies vervuld. Met zijn ervaring een belangrijke steunpilaar voor het bestuur. Als penningmeester stelt hij de begroting op en handelt declaraties af.

Junior penningmeester

Robin van den Bosch

robin@shjong.nl

Samen met de penningmeester is Robin verantwoordelijk voor het financiële beleid van SH-Jong. Naast dit werk heeft hij de portefeuille fondsenwerving alsook vrijwilligersbeleid en ledenwerving.

Secretaris

Chantal Govaart

chantal@shjong.nl

Chantal is een nauwkeurige secretaris die ervoor zorgt dat de administratie op orde is en voldoet aan de wet- en regelgeving. Daarnaast is ze tolken coördinator en houdt ze zich bezig met internationale zaken.

Algemeen bestuurslid

Tom de Beer

tom@shjong.nl

Als algemeen bestuurslid is Tom het aanspreekpunt voor belangenbehartiging, en helpt hij de voorzitter op het gebied van externe samenwerkingen. Tevens is hij vice-coördinator van de commissie media.

Werkgroepen

Coördinator weekenden en ledenwerving

Ellen Revenberg

Ellen is nog maar kort betrokken als vrijwilliger bij SH-Jong, maar heeft al een belangrijke positie. Zij heeft de leiding over het jaarlijkse herfstweekend en het Pinksterkamp.

Coördinator dagactiviteiten

Gaby Vos

Gaby zorgt ervoor dat alle activiteiten van 1 dag – dat zijn er zeker 6 per jaar – tot in de puntjes geregeld zijn. Verder zit ze ook regelmatig in de leiding van weekenden en is ze altijd betrokken bij de jaarlijkse informatiedag voor ouders van slechthorende kinderen.

Coördinator voorlichting

Amber van Buuren

SH-Jong wordt elk jaar veel gevraagd om langs te komen bij scholen en organisaties om ervaringsdeskundigen te laten vertellen over slechthorendheid. Amber coördineert de inzet van voorlichters en zij zorgt dat die alle benodigde informatie hebben.

Coördinator kampen en media

Robert van der Vijver

Als coördinator van de commissies kampen en media is Robert verantwoordelijk voor een degelijke uitvoering van het door het bestuur vastgestelde beleid rondom de organisatie van kampen, maar ook wat betreft onze (sociale) mediakanalen.

Documenten

Voor ouders

Als ouders kan het lastig zijn om je kind los te laten. En dat geldt nog meer bij een slechthorend kind. Want zal uw kind wel alles kunnen horen? Daarom is het goed te weten dat uw kind op een veilige plek terechtkomt. Hieronder staat een lijstje met veelgestelde vragen van ouders. Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Dan kunt u altijd mailen naar evenementen@shjong.nl. Tijdens een kamp is Ellen Revenberg meestal de eindverantwoordelijke. Als uw kind meegaat op kamp, krijgt u ook haar telefoonnummer voor noodgevallen.

Wat heeft mijn kind eigenlijk aan SH-Jong?

Wat wij veel horen, en wat wij zelf ook ervaren hebben, is dat SH-Jong voor slechthorende kinderen en jongeren een plek is waar ze zich thuis voelen. Waar ze niet op hun tenen hoeven te lopen om alles te verstaan en waar ze zich niet schamen om te vragen of iemand wil herhalen wat net gezegd is. Zoals de voorzitter van SH-Jong, Stan van Kesteren, in het magazine van Stichting Hoormij schreef: “Voor ons voelt SH-Jong als een warm bad, waar je ontspannen in weg kan zakken. Plezier met elkaar staat voorop. Alles wat we daarbij leren is mooi meegenomen.” Tijdens de Challenge Life-weekenden krijgt uw kind tips aangereikt om zijn/haar doelen te bereiken. Tijdens het Pinksterkamp, het Herfstweekend en de 1-daagse activiteiten, leert uw kind onbewust meer over zichzelf. Want door met andere slechthorende kinderen te praten, komt hij/zij erachter dat er verschillende manieren zijn om met slechthorendheid om te gaan én dat het helemaal niet erg is om slechthorend te zijn.

Hoe weet ik zeker dat mijn kind de instructies heeft verstaan?

Slechthorende kinderen kunnen moeite hebben de instructies te verstaan. Daar weten wij zelf alles van. Daarom is er bij elke activiteit van SH-Jong een NmG-tolk aanwezig. Dit is een tolk die gesproken tekst vertaalt in gebaren. NmG staat voor: Nederlands met ondersteunende gebaren. De tolk vertaalt het gesproken Nederlands naar een combinatie van een duidelijk mondbeeld met ondersteunende gebaren. De tolk herhaalt letterlijk wat er gezegd wordt, maar articuleert hierbij zo duidelijk dat de kinderen het mondbeeld goed kunnen aflezen. De tolk gebruikt hierbij niet zijn of haar stem.

Kan uw kind geen gebaren en ook niet zo goed liplezen? Geen probleem! Bij SH-Jong is er ook een schrijftolk aanwezig als de activiteit dat toelaat. Deze typt alles wat er gezegd wordt op spreeksnelheid mee. Op deze manier kunnen de leden van SH-Jong lezen wat er gezegd wordt als ze iets niet verstaan hebben.

Wat als mijn kind een ongeluk krijgt?

De meeste sportieve activiteiten worden begeleid door professionele instructeurs die wij inhuren. We nemen geen onverantwoorde risico’s. Mocht er toch iets aan de hand zijn: tijdens de weekenden zijn er altijd verschillende mensen met een EHBO-diploma aanwezig. Ook zijn er mensen met een rijbewijs, die in geval van nood uw kind naar het ziekenhuis of een huisartsenpost kunnen brengen. Dit komt zelden voor, maar het is een geruststellende gedachte dat wij op dit soort zaken voorbereid zijn.

Wie let er eigenlijk op mijn kind tijdens zo’n kamp?

Tijdens het kamp worden de activiteiten georganiseerd door de kampleiding. Deze zorgt er ook voor dat uw kind zich op zijn gemak voelt. Ellen Revenberg is meestal de ‘kampbaas’. Zij krijgt daarbij ondersteuning van een groep van 4 of 5 mensen in wisselende samenstelling. Als u uw kind komt brengen naar het kamp, stellen zij zich graag aan u voor.

Ik ben niet in de gelegenheid om mijn kind te brengen en/of mijn kind kan niet zelfstandig reizen

Onze leden wonen verspreid door heel Nederland. In bijna alle gevallen is er wel iemand te vinden met wie uw kind mee kan reizen. Ook andere ouders zijn vaak bereid om uw kind thuis op te halen en daarna naar het kamp te brengen. Laat het Ellen (ellen@shjong.nl) weten als u vervoer zoekt, dan neemt zij contact met u op.

Word een SH-Jong Topper!

Wil jij graag samenwerken met andere slechthorenden? Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken om onze toffe evenementen en belangrijke projecten te organiseren. Wil je schrijven voor onze nieuwsbrief? Lijkt het je leuk om foto’s te maken bij onze evenementen? Of ben jij diegene die graag wil leren presenteren voor een groep? Bij ons kan het allemaal! Word jij een van onze toppers?

De voordelen op een rijtje:

 • Ontdek waar jij goed in bent
 • Staat goed op je cv
 • Gratis supervette teamuitjes!

Lijkt jou het leuk om ons te helpen? Vul dan het vrijwilligersformulier in! Daarmee krijgen wij een goed beeld van wat jij kunt en wilt doen. Tot gauw!

Openstaande vacatures

Op dit moment zijn er helaas geen vacatures beschikbaar. Kijk later nog eens op deze pagina, of mail stan@shjong.nl voor de overige mogelijkheden.

Word lid of donateur

Ben jij slechthorend en tussen de 12 en 30 jaar? Dan leren wij jou graag kennen! Voor € 25,- ben je een jaar lang lid van SH-Jong.

Als lid krijg je:

 • Hoge korting op al onze evenementen
 • Goodiebag met toffe gadgets en een handig infoboekje
 • SH-Jong nieuwsbrief voor leden
 • Veel nieuwe vrienden!

 

Word nu lid!

 

Lees vooraf ons privacybeleid zodat je weet waar je aan toe bent op het gebied van privacy.

Gratis lidmaatschap

Veel zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van organisaties zoals SH-Jong. Check het overzicht vergoeding 2019 (pdf).

Donateurschap

SH-Jong kan elke steun goed gebruiken. Draag jij ons een warm hart toe? Word nu donateur.

Belangenbehartiging en informatievoorziening

Naast activiteiten voor slechthorende jongeren, zorgen wij via jouw bijdrage dat slechthorenden hun dromen kunnen bereiken! Dat doen we o.a. door:

 • Informatievoorziening:
 • Belangenbehartiging;
  • Stuurgroep project You2Work, om slechthorende starters op de arbeidsmarkt te ondersteunen
  • Samenwerking in platform ‘Doof, SH, TOS’ onder andere voor:
   • zorg
   • onderwijs
   • hulpmiddelen
   • ondertiteling
   • bereikbaarheid 112 voor doven en slechthorenden
  • Samenwerking met OPCI voor de belangen van (toekomstige) CI-dragers