Menu

Studententijd

Je hebt je eindexamen gehaald, en daarmee is je middelbare schooltijd voorbij. What’s next? Ga je een lange reis maken, of ga je studeren? Als je na de extra lange zomervakantie de studententijd in gaat, staan hieronder een aantal tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

In de collegezaal of lesruimte kun je vaak goed gebruik maken van solo-apparatuur. Ook heb je recht op een tolkvoorziening. Hiermee kun je een (schrijf)tolk inzetten bij bijvoorbeeld lessen en colleges, een gesprek met je decaan of mentor, tijdens een excursie of stage en bij werkgroepen.

Tegenwoordig worden veel colleges en presentaties ook op internet geplaatst, een handig hulpmiddel om alles nog eens rustig na te lezen. En verschillende hogescholen en universiteiten werken met zogenaamde buddy’s. Dit zijn ouderejaarsstudenten die je kunnen helpen bij het reilen en zeilen van je studie.

Tips

  • Probeer te bedenken tegen welke problemen je aan kunt lopen en hoe je daar zelf tegenover staat. Vaak is dat niet makkelijk. Je ouders of misschien zelfs goede vrienden kunnen je hier meestal goed bij helpen.
  • Kies een passende opleiding: Kijk naar wat je leuk vindt en waar je goed in bent, maar ook naar wat haalbaar is met je slechthorendheid en waaraan je uiteindelijk het meeste plezier beleeft.
  • Bedenk wat voor jou belangrijk is en kijk bij welke school of opleiding dat het meest naar voren komt. Bijvoorbeeld de grootte van de klas of georganiseerde, buitenschoolse activiteiten.
  • Wees eerlijk tegen jezelf en je omgeving: Wat wil je het liefst? Wat wil je absoluut niet?
  • Maak voor je je inschrijft voor een opleiding een afspraak met de decaan. Die kan je precies uitleggen hoe bepaalde dingen zijn geregeld, welke voorzieningen er zijn en of er mogelijkheden zijn om afspraken te maken over bijvoorbeeld extra tijd voor tentamens of bepaalde vrijstellingen.

Stoppen en overstappen

Je kunt je studieschuld laten omzetten in een gift als je door je slechthorendheid vroegtijdig moet stoppen met je studie of moet overstappen naar een andere studie die meer geschikt is voor jou. Meer informatie hierover kun je vinden op http://www.handicap-studie.nl. Hier lees je ook meer over bindend negatief studieadvies.

Naar de inhoud springen