Menu

Sporten

Werk je graag aan je conditie of vind je het soms prettig om de stress en frustraties van de dag van je af te rennen? Sporten is ook voor slechthorende jongeren een perfecte uitlaatklep! We hebben speciaal voor de sportievelingen onder ons een paar tips verzameld.

Buitensporten
Ben je bang dat je hoortoestellen beschadigen of nat worden? Gebruik dan je oude hoortoestellen als je gaat sporten. Je hebt ook speciale waterdichte tasjes of bakjes die je kunt gebruiken om je hoortoestellen droog te houden tijdens het (water)sporten!
Regent het, maar wil je toch je hoortoestellen inhouden tijdens het sporten, dan kun je een goed ademend regenjack met capuchon dragen tijdens bijvoorbeeld het trainen.

Communiceren
Let erop dat het slangetje van je hoortoestel (bij AHO-toestellen) niet te lang is. Dan sluit het goed om het oor en valt het er minder makkelijk af.
Vertel mede-sporters en trainers over je gehoorbeperking. Dat voorkomt ergernis en onbegrip. Maak ook afspraken over hoe ze het beste met je kunnen communiceren tijdens het sporten.
Spreek met je coach af dat je snel wordt gewisseld als het plotseling gaat regenen zodat je op tijd je hoortoestellen uit kunt doen.

Je kunt de solo-apparatuur ook gebruiken om aanwijzingen van de coach door te geven aan de rest van het team, dat kan heel handig zijn voor het hele team! Zet je een hoortoestel op solo en het andere op de gewone stand, dan kun je zowel de coach als je teamgenoten horen.

Er zijn ook bepaalde sporten waarbij geluid en gesproken instructies niet of nauwelijks een rol spelen. Bijvoorbeeld bij Aikido waarbij de sensei (de instructeur) niet vertelt wat je moet doen, maar het laat zien.

Afhankelijk van de sport die je beoefent, kun je gebruik maken van solo-apparatuur waarbij je trainer of coach de microfoon gebruikt. Soms is dat lastig, denk bijvoorbeeld aan Judo. Je kunt dan met je trainer afspreken dat tijdens de uitleg de solo-apparatuur wordt gebruikt, bij een demonstratie kan de trainer hem dan af doen.

Naar de inhoud springen