
Een verre wereldreis of een korte vakantie? Het is reuze leuk om de wereld te verkennen met vrienden of alleen. Als je slechthorend bent, zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken zodat je kunt genieten van het reizen!
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je slechthorend bent en gaat reizen, is het makkelijk om gebruik te maken van sms. Zoek van te voren uit wat de kosten daarvan zijn in het buitenland zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij een wifi-hotspot kun je gratis gebruikmaken van het internet en dus ook van WhatsApp.
Laat voor je op reis gaat je hoortoestellen een zogenoemde tropenbehandeling geven. Hierbij wordt een speciale coating aangebracht op de binnenkant van het toestel. De meeste toestellen hebben dat tegenwoordig al wel standaard. Ook kun je bij de audicien vragen of het toestel een behandeling kan krijgen om het waterdicht te maken.
Als je naar een tropisch land gaat is het verstandig om je hoortoestellen ’s nachts in een droogkussen of droogapparaatje te doen. Zout in transpiratievocht heeft namelijk een oxiderende werking op de elektronica en batterijtjes waardoor je hoortoestel stuk kan gaan. Je kunt bij de audicien vragen of ze deze verkopen.
Ken je de taal niet, probeer dan een aantal belangrijke woorden wel te leren. Bijvoorbeeld hoe je om hulp vraagt, waar de bus vertrekt, hoe je vertelt dat je slechthorend bent et cetera. Je hebt ook “Wat zeg ik…” boekjes voor vreemde talen bij de boekhandel. Die kun je ook gebruiken om te communiceren in het buitenland, door zinnen aan te wijzen.
Tijd om de koffer in te pakken
Heb je nog een paar oude hoortoestellen liggen, neem die dan mee als reservetoestellen. Op vakantie loop je nu eenmaal meer risico dat je ze kwijtraakt of er een beschadigd of in het water valt.
Neem extra batterijen mee en stop in al je tassen een paar pakjes.
Zorg dat je altijd pen en papier bij je hebt. Ben je niet zeker of je iemand goed begrepen hebt, dan kun je het checken door het op te schrijven. Handig als het gaat om bijvoorbeeld afspraken over data en tijdstippen!
Als je meerdere stukken bagage hebt die je moet laten inchecken, voor bijvoorbeeld een vliegreis, dan is het handig om in elk stuk bagage een document te stoppen waarin staat wat je adres is thuis, waar je heengaat (welke tussenstops) en jouw contactgegevens (met eventueel de melding dat je slechthorend bent). Als er iets mis gaat met het vervoer van je bagage kan het personeel van de luchthaven zo al heel veel zelfstandig doen om jouw bagage weer bij je terug te krijgen!
Zorg er ook voor dat je de belangrijkste spullen (medicijnen en reservetoestellen) in je handbagage meeneemt zodat je ze niet kwijt raakt.
De reis
Als je reist met een horende persoon, dan kun je daar natuurlijk gebruik van maken. Hij of zij kan makkelijk dingen van je overnemen die jij niet goed kunt horen, zoals omroepberichten op het vliegveld of het station. Door het daar van te voren even over te hebben, kan je horende reisgenoot daar extra alert op zijn.
Laat je reisleider weten dat je slechthorend bent. Als je moeite hebt met bellen, attendeer hem daar dan op en vraag of ze jou willen sms’en.
Verblijf
Laat op elke slaapplek weten dat je slechthorend bent, dat kan vervelende miscommunicatie helpen voorkomen. Wijs mensen in je omgeving (vrienden, hotelpersoneel) er bewust op dat je ook dingen als een brandalarm mogelijk niet hoort als je ligt te slapen zonder je hoortoestellen.
Meer reistips
Budi Loonen, oud-lid van SH-Jong, geeft op zijn website tien reistips voor mensen die slechthorend zijn. Hij reist zelf in zijn eentje de hele wereld over als creative globetrotter. Lees de tien tips van Budi!