Menu

Aan de slag

Hoera! Je hebt flink gesolliciteerd en nu heb je een baan aangeboden gekregen. Je hebt al een idee van wat je ongeveer gaat doen, maar alles is verder nieuw. Geen nood, je kunt je heel goed (geestelijk) voorbereiden voor wat er komen gaat!

Als je een baan hebt gevonden, is het ook voor goedhorende mensen vaak heel erg wennen aan alle nieuwe indrukken. Vergis je niet: het kan even duren voor je echt vaste grond onder de voeten hebt gevonden! Als je je dit van te voren goed realiseert, kun je moeilijke werkdagen ook beter relativeren. Volgens onderzoek kan het tot 3 maanden duren voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd (of een vaste gewoonte hebt afgeleerd). Wees dus vooral niet te streng voor jezelf in de eerste paar maanden dat je moet wennen aan het nieuwe ritme.

Bij een nieuwe baan is het leuk als je jezelf voorstelt op een positieve manier. Probeer dus op je eerste werkdag iedereen een hand te geven, en/of als er een gezamenlijk e-mailadres is voor alle collega’s iedereen te mailen met een korte introductie van jezelf. Zo weten je nieuwe collega’s ook over welke onderwerpen ze met jou een praatje kunnen aanknopen! Het helpt ook om dan gelijk aan te geven dat je slechthorend bent en op welke manier mensen de wederzijdse communicatie kunnen helpen. Hier hoef je je niet voor te schamen: als je met andere mensen samenwerkt moet je altijd water bij de wijn doen, dus dat zijn je horende collega’s ook gewend (als ze werken als professionals).

Overleg met je werkgever over je werkplek. Misschien helpt het bijvoorbeeld in het geval van kantoorwerk ook als jouw bureau komt te staan in een rustige ruimte.

Vraag voor je eerste werkdag hoe laat je wordt verwacht en bij het tekenen van het contract ook met welke collega’s je het meest gaat samenwerken. Dan heb je alvast een beeld van je eerste werkdag voordat je aan de slag gaat. Vraag ook wat de meeste collega’s doen tijdens de lunch: gaan ze samen naar de vlakbijgelegen supermarkt voor boodschappen, of neemt iedereen zijn eigen lunch mee? Of wordt die misschien zelfs verzorgd door je werkgever?

Naar de inhoud springen